Επιστολική ψήφος: Μέσω gov.gr οι αιτήσεις – Έως και 40 ημέρες πριν από τις εκλογές

Τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στον απόηχο των σχετικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των φακέλων θα είναι το Σάββατο έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών, ενώ οι εκλογείς θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική πλατφόρμα τουλάχιστον 40 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Στις αρχές του 2024 η συζήτηση στη Βουλή.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου: «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», επισήμανε ότι με την επιστολική ψήφο «ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί και αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα.»

«Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής.

Παράλληλα, τόνισε πως «στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου».

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο, τονίζοντας ότι αυτή δεν αφορά προς το παρόν τις εθνικές εκλογές. Σαράντα ημέρες πριν, πρέπει να δηλωθεί από τους ψηφοφόρους η επιθυμία να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Μάλιστα, η δήλωση θα γίνεται μέσω του gov.gr, έτσι ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, αναφέρθηκε λεπτομερέστερα στη διαδικασία και πώς θα ψηφίζει ο ψηφοφόρος από την οικία του – αρχικά στις ευρωεκλογές – γνωστοποιώντας παράλληλα ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του. Στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική. Η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην άλλη Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές, ενημέρωσε.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων.

Οι φάκελοι θα στέλνονται 20 ημέρες πριν τις εκλογές το αργότερο. Η αποστολή θα γίνει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό για να καλυφθεί και η μεγαλύτερη διάρκεια. Η επιλογή των αναδόχων θα γίνει με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες προδιαγραφής, όπως 5 ημέρες για την εγγυημένη παράδοση.

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει:

  • Τον φάκελο επιστροφής ψήφου,
  • Τον φάκελο ψηφοφορίας,
  • Το ψηφοδέλτιο,
  • Το έντυπο οδηγίες προς τους ψηφοφόρους και
  • Το έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Οι φάκελοι θα έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. Ο εκλογέας θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς, η επιστροφή θα είναι ατελώς για τον παραλήπτη σίγουρα για τους εντός επικρατείας.

Το ψηφοδέλτιο, θα είναι διαφορετικό. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς.

Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Ο φάκελος θα έχει επίσης ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί.

Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Στην Ελλάδα θα υπάρχουν συνεργαζόμενες εταιρείες, στο εξωτερικό θα υπάρχει δυνατότητα, ενώ από την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρχει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια.

Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Την Κυριακή θα ανοίγονται οι φάκελοι, θα παίρνουν τον φάκελο επιστροφής και θα τον ρίχνουν στην κάλπη, όπως αυτό είναι η προσομοίωση διαδικασίας.

Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνεται ατελώς εντός της Ελλάδας. Στην περίπτωση που δεν έχει αποστείλει κάποιος ψηφοφόρος τον φάκελο μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου θα μπορεί να ψηφίσει την επόμενη ημέρα με φυσική παρουσία.

Επίσης, όσοι θέλησαν να ψηφίσουν αρχικά με επιστολική ψήφο, αλλά δεν το έπραξαν θα μπορούν να ψηφίσουν μετά τις 11:00 το πρωί για να διασφαλιστεί ότι ακόμη κι αν χαθεί ο φάκελος, θα μπορέσουν να ψηφίσουν.

Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μόνο από τον εκλογέα ή ειδικά εξουσιοδοτημένο άτομο. Όλες οι εταιρείες βάζουν την υπογραφή του παραλήπτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα προχωρήσει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, που έχουν πεθάνει και δεν έχουν διαγραφεί, κάτι που δημιουργεί μια πλασματική αποχή, βάσει του εάν δεν έχουν φορολογική δήλωση ή διαβατήριο εν ισχύ.

Παράλληλα, για τα κόμματα θα δοθεί δωρεάν προεκλογικός χρόνος και προεκλογική διαφήμιση και η διερμηνεία στη νοηματική θα είναι υποχρεωτική.

liberal.gr