Επιστολή της Ζέφης Νικολάου για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

nikolaou zefi copy

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
βιώσαμε όλοι μας τους προηγούμενους μήνες την πλήρη πολιτική αστάθεια, παλινδρόμηση και αποτυχία της απελθούσας κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, νιώσαμε να ξυπνούν τα φαντάσματα των πιο παλαιοκομματικών αντιλήψεων και παρωχημένων λαϊκίστικων τακτικισμών, παρακολουθήσαμε την πολυεπίπεδη αποδυνάμωση της χώρας μας στο εσωτερικό, στο ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικοοικονομικό πεδίο, ανησυχήσαμε φοβερά κατά την οριακή διάσωσή μας από την πλήρη και οριστική καταστροφή των εναπομεινάντων εισοδημάτων και περιουσιακών μας στοιχείων τον περασμένο Ιούλιο, ζούμε σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικού μετεωρισμού και ανασφάλειας και υπομένουμε τον αναγκαστικό περιορισμό της διακίνησης της όποιας κεφαλαιακής μας δυνατότητας, επιχειρηματικής και ιδιωτικής, μέσω των capital controls, ρίσκο και επιλογή της τελευταίας διακυβέρνησης ή καλύτερα ακυβερνησίας των Σύριζα και Ανέλ, που μας χρέωσαν επιπλέον 90 δις νέο δανεισμό και περιοριστικά μέτρα σε βάρος μας 14 δις ευρώ για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Ανήμποροι πολιτικά οι προηγούμενοι να αντέξουν το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής τους φαντασίωσης σε όλα τα επίπεδα, Παιδεία, Υγεία, Παραγωγή, Επιχειρηματικότητα, Εξωτερική πολιτική, Μεταναστευτικό, αποφάσισαν μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος να δραπετεύσουν ακόμα μία φορά από τις ευθύνες τους προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές και αφήνοντας στον αέρα όλα τα φλέγοντα προβλήματα, που με δική τους επιλογή διογκώθηκαν ακραία.
Η επιλογή αυτή της φυγής τους όμως από την διακυβέρνηση της χώρας και της επιβολής εκ νέου εκλογών αποτελεί παράλληλα και την πιο αισιόδοξη προοπτική εδώ και πολλούς μήνες.
Απαλλάσσει την χώρα μας από την πιο αναποτελεσματική κυβέρνηση με τον πιο σύντομο βίο και παρέχει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επαναπροσδιορίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους και να επανατοποθετηθούν ως προς την ανάγκη τους για οικονομική και κοινωνική ασφάλεια και σταθερότητα μέσα από μια νέα πολιτική τοποθέτηση και επιλογή.
Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη που προτείνει ένα νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας μας.
Προτείνουμε και εγγυόμαστε τη συνεννόηση, τη σύνθεση και τη θετική συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους θεσμικούς φορείς που ενστερνίζονται τη σοβαρότητα των συμφερόντων της χώρας μας ως ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Σχεδιάζουμε μια κυβέρνηση που να διασφαλίζει τη σταθερότητα και ομαλότητα, με στελέχη με ειδική γνώση και εμπειρία, άξιους και αποφασισμένους ανθρώπους να προωθήσουν τις αλλαγές που θα χαράξουν τη νέα αισιόδοξη οικονομική μας πορεία. Μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
Επιδίωξή μας είναι η συγκρότηση μιας Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης με στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής και θα αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος, στις βελτιώσεις που είναι εφικτές, αλλά και στο δημόσιο χρέος.
Σχεδιάζουμε και προτείνουμε επίσης Ομάδα Εθνικού Σχεδιασμού, που να συγκροτείται από εκπροσώπους φορέων και ειδικούς επιστήμονες, ώστε να καταρτίσει και να παρουσιάσει ως την επόμενη άνοιξη ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης και προόδου για όλους τους τομείς και περιφέρειες της χώρας μας με μετρήσιμους στόχους και σαφές χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους. Ένα εθνικό σχέδιο που θα παραμένει σταθερό ως προς τους βασικούς στόχους του, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.
Με απόλυτη γνώση και συναίσθηση των προβλημάτων, των δυσκολιών αλλά και των κινδύνων τους επόμενους μήνες, προτείνουμε σε όλους τους πολίτες ένα Νέο Σύμφωνο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάτασης με δυο βασικούς σταθμούς, το τέλος του τρέχοντος έτους και την άνοιξη του 2016. Το διάστημα αυτό κρίνεται ως το πιο καίριο για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να ανασυντάξουμε τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας και να προχωρήσουμε με ασφάλεια στη συνέχεια.
Πρωταρχικά στοχεύουμε στο να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε η απελθούσα κυβέρνηση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και το επενδυτικό περιβάλλον. Νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας. Ολοκληρώνοντας την παρούσα αξιολόγηση να διαθέσουμε 3 δις ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και να αξιοποιήσουμε τα 35 δις του «πακέτου Γιούνκερ», 20 δις από το νέο ΕΣΠΑ και 15 δις από την ΚΑΠ. Να ανακεφαλαιοποιήσουμε τα πιστωτικά ιδρύματα, και τα μη συστημικά και συνεταιριστικά, για να ανακάμψει η ρευστότητα χρήματος. Να απλουστεύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τον τρόπο φορολογίας και σε συνάρτηση με την ανάκαμψη της οικονομίας να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές. Να εντατικοποιήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ώστε με τα έσοδα τους να μπορέσουμε να επανέλθουμε συντομότερα στην ομαλότητα.
Ο δεύτερος άξονας της πρότασής μας αφορά στην οριστική λύση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε στην άμεση ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, ώστε να αποκλείσουμε κάθε περιθώριο σπατάλης. Η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τους όρους της συμφωνίας, τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Τρίτον, κεντρικός μας στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, βασική και άμεση πηγή εσόδων για τη χώρα μας. Έμφαση δίνουμε στην αναβάθμιση του τουρισμού, τεράστιου οικονομικού κεφαλαίου με άμεσα οικονομικά οφέλη για τους πολίτες, στη μεταποίηση των προϊόντων μας, την προώθηση της παραγωγής μας στις διεθνείς αγορές, στην απασχόληση στον τομέα της ναυτιλίας, στη νεανική επιχειρηματικότητα, την επίσπευση της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου.
Τέταρτον, επιδιώκουμε την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών με την προώθηση ηλεκτρονικής διοίκησης και εδραίωση διαφανούς πλαισίου αξιοκρατίας. Ενοποιούμε της λειτουργίες πληροφορικής για φιλικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Πιστεύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στηρίζουμε την αριστεία, επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη διασύνδεση του ερευνητικού έργου με τις ανάγκες της οικονομίας, φροντίζουμε για την παροχή της ελληνικής εκπαίδευσης και παράδοσης στα σχολεία μας σε άλλες χώρες.
Σημαντική μας προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, που μόνο μέσα από την εργασία και τις επενδύσεις μπορεί να επιτευχθεί. Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια, ενεργοποιούμε το ΕΣΠΑ και εφαρμόζουμε άμεσα προγράμματα απασχόλησης για 150.000 συμπολίτες μας κάθε χρόνο. Αναλαμβάνουμε επίσης την επέκταση και καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που είχαμε ξεκινήσει πιλοτικά το 2014. Προτάσσουμε στον χώρο της Υγείας τις αλλαγές που μεταφέρουν το βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες και διορθώνουμε τις δημόσιες δαπάνες.
Στην εξωτερική πολιτική και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν κάνουμε βήμα πίσω. Βούλησή μας είναι η διεύρυνση των στρατηγικών σχέσεων της χώρας μας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Προχωρούμε σε επωφελείς συμφωνίες που μεσοπρόσθεσμα θα ωφελήσουν οικονομικά τη χώρα μας και κατ’ επέκταση όλους τους πολίτες.
Στο σοβαρότατο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, πιστεύουμε στη διεθνή διάσταση του και προωθούμε τη λύση του μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, με πίστη στους ηθικούς όρους του πηγαίου ανθρωπισμού.
Ολοκληρώνοντας, βασική μας προτεραιότητα που πηγάζει μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι η συνταγματική αναθεώρηση σε συνεργασία με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις και να υπηρετήσουμε βασικά ζητούμενα της εποχής μας, όπως η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
στο σημαντικό αυτό σκαλοπάτι της ιστορίας του έθνους μας και της ζωής των οικογενειών μας, η αποδοχή σας να εμπιστευτείτε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μια διακυβέρνηση ευρέων συνεννοήσεων, συνθέσεων και συνεργασιών με όλους τους Έλληνες προσφέρει την προοπτική και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε όλοι μαζί πολιτικά και οικονομικά με ασφάλεια και ομαλότητα τους επόμενους δύσκολους μήνες για να βγούμε στο ξέφωτο. Η συμμετοχή σας στις εκλογές και η δύναμη της ψήφου σας αποτελούν την ανάληψη της δική σας υπεύθυνης στάσης απέναντι στις ανάγκες της εποχής μας, νοηματοδοτούν αυτές τις εκλογές και καθορίζουν την εξέλιξη της καθημερινότητας των Ελλήνων στο σύνολό μας.
Τα αιτήματα της σημερινής πραγματικότητας χρειάζονται όσο ποτέ υπεύθυνες, σταθερές, ευρείας αποδοχής πολιτικές αποφάσεις. Ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης που να φέρνει επενδύσεις, επιχειρήσεις, θέσεις δουλειάς, προγραμματισμό και ασφάλεια στην καθημερινότητα μας.
Η ψήφος σας στη Νέα Δημοκρατία διασφαλίζει τη σταθερότητα, την πρόοδο και δυναμώνει το χαμόγελο για όλους τους Έλληνες. Να πάμε όλοι μαζί την Ελλάδα μας μπροστά.

Ζέφη Νικολάου
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής –
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας –
Μέλος Τομέα Παιδείας

.