Επίσκεψη του 7ου Γυμνασίου στο Δικαστικό Μέγαρο

Με μεγάλη μας χαρά, ορισμένοι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, επισκεφτήκαμε το Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης πήραμε το δρόμο για τα δικαστήρια. Εκεί μας περίμενε θερμή υποδοχή, την οποία ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του κτηρίου, καθώς και μια σύντομη ενημέρωση για τα είδη των δικαστηρίων και τις αρμοδιότητες των δικαστικών. Αυτό όμως που όλοι περιμέναμε ήταν να παρακολουθήσουμε μια δίκη, κάτι που δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Αμέσως μετά, λοιπόν, μεταφερθήκαμε στην αίθουσα  εκδίκασης πλημμελημάτων και καθίσαμε στις θέσεις μας.

Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Όλοι, όμως,  είμασταν ενθουσιασμένοι και αγωνιούσαμε να δούμε την έκβαση των δικών. Όταν εισήλθαμε στο χώρο μια δίκη είχε ήδη τελειώσει. Ακολούθησαν άλλες δίκες, κάποιες από τις οποίες αναβλήθηκαν και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μας παραξένεψε, σχετικά με το χρόνο που μπορεί να περάσει μέχρι να εκδικαστεί τελικά μια υπόθεση και άλλες εκδικάστηκαν επί τόπου.  Ζητήματα κοινωνικά, διαφορές πολιτών που μας γέμισαν ερωτήματα και κατάπληξη. Είδαμε πολλές πτυχές του ανθρώπινου νου και αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι οι δικαστές να στηρίζουν τις αποφάσεις τους στους νόμους και στο σύνταγμα.

Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις αποφάσεις των υποθέσεων που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας, αλλά ούτε και να μιλήσουμε με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου λόγω του φόρτου εργασίας. Πήραμε όμως μια καλή γεύση αυτού του επαγγελματικού κλάδου, που θα καθορίσει την απόφαση όσων από εμάς  σκέφτονται να ακολουθήσουν μελλοντικά το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Αυτή η επίσκεψη ήταν μια εμπειρία ζωής που έδωσε σάρκα και οστά στις σκηνές δικαστηρίου, που λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει στις ταινίες. Σίγουρα μετά από αυτό, το αίσθημα του δικαίου και της ειλικρίνειας έχει χαραχθεί για τα καλά στη συνείδησή μας!

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κ. Βασιλική Μιχαήλ που οργάνωσε και μας συνόδεψε στην επίσκεψη καθώς και την κ.  Ευαγγελία Φράγκου.

Για το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων                                                            

  Αρσενιάδη Βασιλική Γ1