Επίσκεψη του Τούρκου Εμπορικού Ακολούθου Mehmet Serkan Burali στο Επιμελητήριο Τρικάλων

Τον κο Mehmet Serkan Burali, Εμπορικό Ακόλουθο του Τούρκικου Προξενείου Θεσσαλονίκης υποδέχθηκαν σήμερα στο Επιμελητήριο Τρικάλων ο Πρόεδρος κος Βασίλης Γιαγιάκος και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, στο πλαίσιο ενημέρωσης για ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κος Γιαγιάκος αφού τον καλωσόρισε, τον ενημέρωσε για την παραγωγική δομή του νομού Τρικάλων και γενικότερα της περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Ειδικότερα ότι η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ότι είμαστε πρώτοι σε παραγωγή φέτας και τσίπουρου ενώ παράγουμε και άλλα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Επίσης, αναφέρθηκε εξίσου στον πολύ σημαντικό κλάδο του τουρισμού με επίκεντρο τα Μετέωρα ως μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και κέντρο θρησκευτικού τουρισμού παγκόσμιας ακτινοβολίας και τα πολιτιστικά μας μνημεία συμπεριλαμβάνοντας το Οθωμανικό Τέμενος του Οσμάν Σαχ.

Του επισήμανε επίσης ότι «το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι πάντα ανοιχτό για ανάληψη και υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών δράσεων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τη σύναψη επωφελών εμπορικών συμφωνιών». Ειδικότερα αναφέρθηκε στις αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί στην  Κωνσταντινούπολη, στην Προύσα με επαφές στα αντίστοιχα Επιμελητήρια και στη βιομηχανική περιοχή της Νικομήδειας. Επίσης, τη φιλοξενία που παρείχε το Επιμελητήριο σε αντιπροσωπία 26 tour operator της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας “TÜRSAB” κατά την επίσκεψη τους στην περιοχή μας προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τις φυσικές ομορφιές, τα Μετέωρα, τα πολιτιστικά μας μνημεία και να γευθούν τις τοπικές μας γεύσεις με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του εξωτερικού τουρισμού.

Από την πλευρά του ο κος Mehmet Serkan Burali, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης που τον υποδέχτηκαν υπογράμμισε με ιδιαίτερη θέρμη ότι  «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών γιατί είμαστε γείτονες και η επιχειρηματικότητα δεν κάνει διακρίσεις. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της επίσκεψής μας. Το αντικείμενο μου είναι το εμπόριο κι όχι η πολιτική. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του εμπορίου και των δύο χωρών». Συνέχισε λέγοντας «Η περιοχή σας μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό πόλο έλξης για τον τουρισμό. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια σπουδαία αλληλεπίδραση μεταξύ τουρισμού και εμπορίου». Επίσης, ενημέρωσε τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στη Θεσσαλονίκη και το Φόρουμ που διοργανώνει το Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στις 16 Μαρτίου στην Κομοτηνή, με δυνατότητα συμμετοχής Ελλήνων επιχειρηματιών σε επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες.

dav

Η όλη συζήτηση επεκτάθηκε σε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων και από τις δύο πλευρές για συνδιοργάνωση στοχευμένων δράσεων όπως επιχειρηματικό φόρουμ στα Τρίκαλα με Β2Β συναντήσεις, φεστιβάλ με συνδυασμό των κλάδων γαστρονομίας, τοπικών παραγόμενων προϊόντων και τουρισμού, οι οποίες με την κατάλληλη συνεργασία και τη σωστή διοργάνωση, μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα προς όφελος όλων.

Στη συζήτηση από πλευράς διοίκησης παρευρέθησαν και συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώτης Στέφανος, Πετσιάς Βασίλης και Σταυράκης Παύλος.

Τέλος, προσφέρθηκε στον Εμπορικό Ακόλουθο το έμβλημα του Επιμελητηρίου καθώς και ενημερωτικά έντυπα με την ιστορία, την παραγωγική και τουριστική δραστηριότητα της περιοχής με την ευχή του κου Γιαγιάκου «οι προστριβές Ελλάδας – Τουρκίας να τελειώσουν γρήγορα και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ειρήνης για επέκταση της συνεργασίας των δύο οικονομιών με προορισμό την ανάπτυξη».