Επίσκεψη του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας

«Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων -Τεχνικές σχολικής διαμεσολάβησης»

Η Σχολική διαμεσολάβηση μεταξύ συνομηλίκων αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων και εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλά σχολεία της χώρας μας. Συμβάλλει στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού αφού δίνει την ευκαιρία στα μέλη της σχολικής κοινότητας να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να ενισχύσουν τον διάλογο και την ενσυναίσθηση και να καλλιεργήσουν θετικό κλίμα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Το σχολείο μας προτίθεται να ενσωματώσει την πρακτική αυτή στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των συγκρούσεων και, γι’ αυτό το λόγο, έχει δημιουργήσει μια ομάδα μαθητών/τριών η οποία, αφού ενημερώθηκε για τη σχολική διαμεσολάβηση στο πλαίσιο ενός προγράμματος Αγωγής υγείας για το σχολικό έτος 2023-2024 με τίτλο «Ειρηνική επίλυση συγκρούσεων – Τεχνικές σχολικής διαμεσολάβησης» αλλά και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, εκδήλωσε ενδιαφέρον για περαιτέρω συμμετοχή.

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και εκπαίδευση των μελλοντικών σχολικών διαμεσολαβητών, επισκεφτήκαμε το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στο οποίο εφαρμόζεται η Σχολική Διαμεσολάβηση από το 2017.

Η Διεύθυνση και η υποδιεύθυνση του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, Μανάφα Μεταξούλα, ΠΕ78, Γκαντή Βασιλική, ΠΕ04.01, Γκιάτα Βασιλική, ΠΕ02 και η ομάδα Διαμεσολάβησης μαθητών/τριών, αφού μας υποδέχτηκαν θερμά, μας οδήγησαν στην αίθουσα των εργαστηρίων όπου για ένα δίωρο μέσα από την υλοποίηση βιωματικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων αναδείξαμε και επικοινωνήσαμε σκέψεις και συναισθήματα για την έννοια και τα οφέλη της Σχολικής Διαμεσολάβησης. Με σύμμαχο μας τη ζωγραφική, περάσαμε από την ‘καταστροφή’ στη ‘δημιουργία’ και συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να λύνουμε τις διάφορές μας ειρηνικά και δημιουργικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες και των δύο σχολείων συνεργάστηκαν αρμονικά σε ομάδες, γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν γνώσεις, εμπειρίες και αναμνηστικά δωράκια. Διαπιστώσαμε την ανάγκη για συνεχή επικοινωνία και διασύνδεση και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά. Στο τέλος της συνάντησης, απολαύσαμε τα υπέροχα εδέσματα που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί, οι οικογένειες των μαθητών/τριών και ορισμένοι σχολικοί διαμεσολαβητές.

Οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για το σχολικό έτος 2023-24 είναι οι Δέσποινα Καραμπατζάκη, ΠΕ02, Αναστασία Στουκογεώργου, ΠΕ78 και Σταυρούλα Βαμπούλα, ΠΕ02. Στην όλη προσπάθεια εκπαίδευσης των μαθητών/τριών συνέβαλε και ο Ιωάννης Λιόλιος, ΠΕ79.01. Την προσπάθεια για την εφαρμογή του προγράμματος Σχολικής Διαμεσολάβησης στο σχολείο μας την επόμενη σχολική χρονιά θα ενισχύσουν και δύο ακόμη  εκπαιδευτικοί, η Παναγιώτα Γουρζιώτη, ΠΕ03 ΕΑΕ και ο Δημήτρης Γέρμανος, ΠΕ02, οι οποίοι παρακολουθούν το επιμορφωτικό πρόγραμμα της ΔΔΕ Τρικάλων με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Σχολική Διαμεσολάβηση».

Εν κατακλείδι, η σχολική διαμεσολάβηση σίγουρα ενώνει και συμβάλλει στη συνεργασία και στην ανάπτυξη καλών πρακτικών για υγιείς σχέσεις με γνώμονα το διάλογο, την επικοινωνία, το θετικό κλίμα ώστε να αντιμετωπίζονται τυχόν συγκρούσεις με τρόπο ειρηνικό, φιλικό, συνεργατικό και σίγουρα ανώδυνο.