Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Ελάφι Καλαμπάκας

Η κυβέρνηση άφησε αναπάντητη την Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το ζήτημα , η οποία κατατέθηκε  τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Καλαμπάκας του ΚΚΕ  επισκέφτηκε το  χωριό Ελάφι , όπου είχε συνάντηση – συζήτηση με κατοίκους και την επιτροπή αγώνα τους, σε καφενείο του χωριού, για τον αγώνα και τα αιτήματά τους για να περάσει το δάσος του Ελαφιού, στην ιδιοκτησία του δημοσίου, δίνοντας το δημόσιο παράλληλα το δικαίωμα στους κατοίκους του χωριού να ασκούν ελεγχόμενη ξυλευτική δραστηριότητα σ’ αυτό.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια μιας σειράς ενεργειών  που έχει αναλάβει το ΚΚΕ για το ζήτημα της διακατεχόμενης δασικής έκτασης στο Ελάφι , όπως ανάλογες  συναντήσεις τους προηγούμενους μήνες  ,  στήριξη στις κινητοποιήσεις, επίσκεψη του μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακού συμβούλου  Τάσου Τσαπλέ,  συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας , Ερώτηση στο Κοινοβούλιο κα. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε τους κατοίκους για την εξέλιξή αυτών των ενεργειών και εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη στήριξη στον αγώνα και στο αίτημα τους.

Ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτηση έγινε στο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αφήσει αναπάντητη την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή , η οποία , μάλιστα , έχει κατατεθεί πριν 3 μήνες.  Από την πλευρά τους τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ τόνισαν ότι : « Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες δεν θέλουν να το λύσουν γιατί είναι υπέρ της κατοχής δημόσιων εκτάσεων και από ιδιώτες. Άλλωστε συστηματικά προωθούν εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και Δήμους, την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους δασών, ορεινών όγκων, θαλάσσιων ακτών και άλλων φιλέτων δημόσιας γης, για στήσουν επενδύσεις για να βγάλουν νέα κέρδη.»

Υπενθυμίζουμε ,για ακόμη μια φορά, την Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή  , η οποία αναφέρει αναλυτικά:

«Εδώ και δεκαετίες στο χωριό Ελάφι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων μια μεγάλη δασική έκταση χαρακτηρίζεται ως διακατεχόμενη από ιδιώτες. Γεγονός που δεν επιτρέπει στους κατοίκους του χωριού, που αρκετοί είναι υλοτόμοι, να έχουν δικαίωμα ξύλευσης για τις ίδιες ανάγκες, αφού οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του το απαγορεύουν .

Οι κάτοικοι του εδώ και δεκαετίες κάνουν έναν δίκαιο αγώνα με αίτημα να περάσει όλη η διακατεχόμενη έκταση που εμφανίζεται ως διακατεχόμενη από ιδιώτες, αποκλειστικά στο κράτος, και το Δασαρχείο να τους επιτρέπει να κάνουν ξύλευση για ίδιες ανάγκες.

Το καθεστώς των διακατεχόμενων δασών από ιδιώτες για δεκαετίες τώρα παραμένει σε εκκρεμότητα με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής, που με την πολιτική τους όχι μόνον αρνούνται να επιλύσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπέρ του δημοσίου, αλλά και παραδίνουν τα καλύτερα φιλέτα για εκμετάλλευση σε επιχειρηματίες.

Η σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι ότι τα βουνά, τα δάση και οι παραλίες δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιχειρηματίες, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο δάσος του Ελαφίου υπέρ του δημοσίου και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ξύλευσης των κατοίκων για ίδιες ανάγκες».