Επιδρομή από ιπτάμενες κατσαρίδες στη Λάρισα – Είναι ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο

Έντονο καταγράφεται το πρώτο διάστημα και του φετινού καλοκαιριού το φαινόμενο των κατσαρίδων, όπως άλλωστε είχε γίνει και τα δύο περασμένα καλοκαίρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προηγήθηκαν έντονοι χειμώνες.

Φαινόμενο όμως που φέτος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως καταγράφηκαν και οι πλημμύρες πριν λίγους μήνες.
Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς το γεγονός πως πρόκειται για ένα είδος με φτερά τις επιτρέπει να μετακινούνται πιο γρήγορα.
Την ίδια ώρα πάντως, η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες αμέσως μετά τις ειδοποιήσεις πολιτών. Για να υπάρχει ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων, τόσο της ΔΕΥΑΛ όσο και των πολιτών με ψεκασμούς στα σπίτια.
Ο κ. Γιώργος Στατήρης είναι γεωπόνος της εταιρείας Antipest και αυτές τις ημέρες δεν έχει σταματήσει τους ψεκασμούς.
«Εδώ και τρεις εβδομάδες ξεκίνησε ξαφνικά η φετινή εμφάνιση πολλών κατσαρίδων και συνεχίζει με αυτούς τους ρυθμούς» δηλώνει και υποστηρίζει ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί «δεν έκανε βαρύ χειμώνα και δεν χάλασαν οι φωλιές τους. Αν μάλιστα σ’ αυτό υπολογίσουμε και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες, εξηγούμε αυτόν τον μεγάλο αριθμό».
Οι συγκεκριμένες κατσαρίδες είναι το είδος Periplaneta americana και, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά εξειδικευμένους ιστότοπους, είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας.  Η αμερικανική κατσαρίδα προτιμάει την υγρασία και τη ζέστη, ενώ αποφεύγει κλίματα που έστω και λίγους μήνες τον χρόνο έχουν ψύχος. Η αμερικανική κατσαρίδα είναι το μεγαλύτερο είδος που συναντάται στον δυτικό κόσμο.  Το μέσο μέγεθος της είναι 4 cm και ύψος 7 mm. Το χρώμα τους είναι κόκκινο-καφέ και έχουν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο τμήμα στο σημείο πίσω από το κεφάλι. Είναι εξαιρετικά ευκίνητη, καθώς μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ως και 5,4 km/h. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο. H αμερικανική κατσαρίδα στην πλήρη ενηλικίωσή της αναπτύσσει πλήρως διαμορφωμένα φτερά και μπορεί και πετάει, όπως αναφέρεται σε εξειδικευμένα σάιτ.
«Πριν από λίγα χρόνια το φαινόμενο των εν λόγω κατσαρίδων εντοπιζόταν κυρίως στο κέντρο της Λάρισας. Τώρα όμως το πρόβλημα είναι γενικευμένο. Σε όλες τις περιοχές βλέπουμε τις συγκεκριμένες κατσαρίδες που μετακινούνται εύκολα λόγω φτερών» σημειώνει ο κ. Στατήρης.

 eleftheria.gr \