Εορτάστηκε στα Τρίκαλα η ημέρα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και Φασισμού

Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Όπως κατέγραψε το trikalaIN.gr, το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την ΠΕ Τρικάλων, με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και εκφώνηση ομιλίας από τον κ. Κωνσταντίνο Μιχαλάκη, φιλόλογο του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων, για την σημασία και το νόημα της ημέρας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου από τους εκπροσώπους όλων των οργανώσεων, οι οποίες έλαβαν ενεργά μέρος στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής.

Η ομιλία του Κώστα Μιχαλάκη:   

Τι κοινό έχουν:

  • Η Άννα Φρανκ με την Ρόζα Ατούν; Ολοκαύτωμα
  • Ο δεκανέας Παβλόφ με τον Δημήτρη Ίτσιο; Αντίσταση μέχρις εσχάτων
  • Ο Πάτρικ Λη Φερμορ με τον Μανώλη Γλέζο; Παράτολμες ενέργειες
  • Η Βιολέτ Ζαμπό με τους 5 επονίτες; Εκτέλεση
  • Ο Σοβιετική Ένωση με την Ελλάδα; Έχασαν σχεδόν το 10% του πληθυσμού τους.
  • Το Οραντούρ συρ Γκλαν με το Δίστομο; Καταστράφηκαν και τα δυο από την Βέρμαχτ
  • Η κόκκινη πλατεία, το Μάντισον Σκουέρ Γκάρντερ και η πλατεία Τραφάλγκαρ; Γέμισαν από κόσμο που πανηγύριζε στις 9 Μαΐου 1945.

Για να μην πάνε οι θυσίες των εκατομμυρίων ανθρώπων χαμένες, για να γιορτάζουμε πάντα και αληθινά την ημέρα της νίκης ενάντια στον φασισμό, δεν φτάνουν μόνο οι επέτειοι και η γνώση της Ιστορίας.

Πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια του Μπρεχτ, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Το τέρας του φασισμού μπορεί να σηκώσει κεφάλι, αν του το επιτρέψουμε.

Το χρωστάμε στους 5 ΕΠΟΝίτες, το χρωστάμε στα παιδιά μας.