Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας: “Διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, περιμένοντας να καταλαγιάσει ο θόρυβος, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την ζωντανή κάλυψη, αλλά  και την αποτύπωση– δημοσίευση φωτογραφιών της νεκρώσιμης ακολουθίας των δύο αδελφών στη Μακρινίτσα, που δολοφονήθηκαν με μαχαίρι από 32χρονο φερόμενο ως δράστη.

Θεωρούμε ότι η κάλυψη εκκλησιαστικών μυστηρίων δεν προσφέρουν το παραμικρό στην ενημέρωση, πολλώ δε μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία των  ΜΜΕ κάλυψαν δημοσιογραφικά σχεδόν άριστα το αποτρόπαιο συμβάν, τηρώντας τη δεοντολογία και αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, που ήδη διερευνά η Ελληνική Δικαιοσύνη, πράττοντας έτσι στο ακέραιο τον ρόλο τους.

Η αποτύπωση του ανθρώπινου πόνου,σε μία τέτοια υπόθεση και μάλιστα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (νεκροί μέσα σε κάσες κ.α.), δυστυχώς στιγματίζουν όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης, που είναι ταγμένοι να μεταφέρουν την είδηση με ακρίβεια στο κοινό.

Θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι ασχολούνται με τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται σε επιστημονικές μελέτες,  τα λίγα παραπάνω κλικ και φύλλα καιη πρόσκαιρη αύξησηακροαματικοτήτων και τηλεθεάσεων, με τέτοιους τρόπους,δεν είναι ο ενδεδειγμένος κανόνας για να αποκτήσεις σταθερό κοινό.

Η προσήλωση στην ακρίβεια της είδησης και η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας είναι η πιο αποδεκτή και σίγουρη πορεία για την μακροημέρευση των ΜΜΕ, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς επιστήμονες.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών των Ενώσεων Συντακτών, και ειδικότερα στο Άρθρο 2, παρ.ε αναφέρονται τα εξής:

«Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

ε. Να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης, καθώς και αυτούς που έχουν εμφανές ψυχικό πρόβλημα, αποφεύγοντας να προβάλει την ιδιαιτερότητά τους…»

 

Συναδελφικά

 

Το Δ.Σ.

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε