Ενημερωτική εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το ΕΣΠΑ

espa_peri_larisa

 

 

 

 

Με συμμετοχή φορέων αλλά και απλών πολιτών, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στη διάρκεια της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της διαχειριστικής αρχής παρουσιάσεις με στόχο την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης, αλλά και για τις δυνατότητες του προγράμματος. Η ημερίδα ξεκίνησε με τη συμμετοχή απιδιών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας τα οποία έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στην ημερίδα με χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός πραγματοποίησε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του ΕΣΠΑ και έθεσε τις βασικές παραμέτρους του Προγράμματος. Ευχαρίστησε δε για τη συνεργασία όλους τους αρμόδιους φορείς και τα στελέχη τους ζητώντας παράλληλα να υπάρξει συνέχιση των προσπαθειών, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην κοινωνία και την τοπική οικονομία. Αναλυτικά ο κ.  Αγοραστός ανέφερε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η σημερινή Εκδήλωση που στοχεύει στην προβολή και δημοσιότητα του Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, για πολλούς πραγματικά λόγους:

1ον γιατί σήμερα μπορούμε να μιλάμε για «Ολοκλήρωση» του Γ΄Π.Ε.Π. Θεσσαλίας. Και θα σας αναλύσω τι σημαίνει αυτό στη συνέχεια.

2ον γιατί σήμερα έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό του Προγράμματος για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 η έναρξη της οποίας είναι πλέον κοντά, μέσα από  συντονισμένη εργασία, με συνεργασία με όλους τους φορείς, με βάσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στο καλύτερο αποτέλεσμα για τη Θεσσαλία.

3ον γιατί το Ε.Σ.Π.Α. της Θεσσαλίας εμφανίζει πλέον δείκτες προόδου σημαντικούς, και καθίσταται ένα από τα πλέον δυναμικά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.

4ον γιατί με τη λήξη της τρέχουσας χρονιάς, συμπληρώνονται 2 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και 1,5 χρόνος από την μετάβαση αρμοδιότητας στο Ε.Σ.Π.Α. από την Κεντρική Διοίκηση στην Αιρετή Περιφέρεια. Η υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. μέσω των Αιρετών Περιφερειών, αποτελεί σημαντικότατη θεσμική ρύθμιση που εξασφαλίζει την ορθή και ταχύτατη υλοποίησή του, με στόχευση στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας και στους στόχους του Προγράμματος.

5ον γιατί  πλέον τα αποτελέσματα της υλοποίησης του Ε.Σ.Π.Α. στη Θεσσαλία είναι μετρήσιμα στην τοπική κοινωνία, καθώς μια σειρά από έργα ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν, άλλα ολοκληρώνονται και πολλά ακόμα έργα –μικρά και μεγάλα- βρίσκονται σε εξέλιξη, με εργοτάξια να έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Περιφέρεια προσφέροντας σημαντικότατο αριθμό θέσεων εργασίας, άμεσης και έμμεσης.

Αλλά το βασικότερο όλων, είναι η αλλαγή νοοτροπίας και του τρόπου εργασίας, που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Περιφέρειας.  Απαγκιστρωθήκαμε από τη στατικότητα και τις στρεβλές για τη σημερινή εποχή δεσμεύσεις, ενωθήκαμε, συνεργαστήκαμε, αναπτύξαμε ταχύτητα και δώσαμε ώθηση στα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται πλέον.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφηκαν οι ανάγκες όλων των περιοχών της Θεσσαλίας για υλοποίηση έργων ανάπτυξης, στηρίχθηκε η ωρίμανση και η επιτάχυνσή τους, εξασφαλίστηκαν πόροι για τη χρηματοδότησή τους. Στόχος πάντοτε είναι η χρηματοδότηση των κατάλληλων έργων μικρών ή μεγάλων, που λειτουργώντας συνδυαστικά οδηγούν την κάθε επιμέρους περιοχή αλλά και τη Θεσσαλία συνολικά σε βελτίωση ποιότητας ζωής πολιτών και ανάπτυξη.

Με ελάχιστους πλέον αμιγώς εθνικούς πόρους για χρηματοδότηση έργων, το Ε.Σ.Π.Α. αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης έργων και την ελπίδα για στήριξη της τοπικής οικονομίας με μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή.

Εντάχθηκαν και υλοποιούνται έργα Υγείας, Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, Πολιτισμού, Τουρισμού, εξασφάλισης ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού, Περιβαλλοντικά έργα, αντιπλημμυρικά, έργα ασφάλειας μεταφορών, ιδιωτικές επενδύσεις και πολλά άλλα.

Συνολικά, τα ενταγμένα δημόσια έργα που χωροθετούνται στη Θεσσαλία και χρηματοδοτούνται από όλα τα Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α., αγγίζουν τα 2 δις ευρώ (1 δις εντάχθηκε μόνο από 1-7-2011 που αναλάβαμε το ΕΣΠΑ) και επιπλέον αυτών τα έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ καθώς και τα έργα Ιδιωτικών  Επενδύσεων. Εδώ θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα ΤΟΠΣΑ και τα ΤΟΠΕΚΟ.

Το αποτέλεσμα αυτό, ιδιαίτερα στην τρέχουσα δυσχερή οικονομικά περίοδο που διανύουμε, αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας για τον τόπο μας, την κοινωνία και την οικονομία.

Απώτερος σκοπός μας είναι, στη λήξη της περιόδου του Ε.Σ.Π.Α., το 2015, να επιτύχουμε ως Θεσσαλία τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης και ποιότητας ζωής, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας και ολοκλήρωσης έργων υποδομής, που θα αποτελέσουν τη βάση για τη μετάβαση στη Νέα Προγραμματική Περίοδο που στοχεύει στην Καινοτομική ανάπτυξη, εξωστρέφεια και θέση της Θεσσαλίας με διακριτή ταυτότητα στον ευρωπαϊκό χώρο, εξασφαλίζοντας την απασχόληση και αξιοπρεπή διαβίωση στους κατοίκους της.

Σε ότι αφορά στο Γ΄Π.Ε.Π. Θεσσαλίας περιόδου 2000-2006, ο περιφερειάρχης επεσήμανε το γεγονός ότι όταν η αιρετή περιφέρεια ανέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ υπήρχαν εκκρεμή έργα τα οποία κινδύνευα να απενταχθούν. Παρ’ όλα αυτά , μέσα ποα σκληρή δουλειά και συνεγασία με όλους τους φορείς εξασφαλίσαμε τη συνέχισή τους

Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος της Θεσσαλίας ήταν 890 εκ.ευρώ περίπου, δημόσια και ιδιωτική δαπάνη. Η περίοδος επιλεξιμότητας του Προγράμματος έληξε στις 30/6/2009.

Τα στοιχεία του Προγράμματος οριστικοποιήθηκαν και η «Τελική Έκθεση»  στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο 2010, με Συνολική Δηλωθείσα Δαπάνη περίπου 992 εκ.ευρώ.

Η δαπάνη αυτή επιμερίζεται στα 3 Διαρθρωτικά Ταμεία που συγχρηματοδότησαν το Πρόγραμμα , ως εξής:

– Στο Ε.Τ.Π.Α. (Περιφερειακής Ανάπτυξης) 684 εκ.ευρώ περίπου,

– Στο Ε.Γ.Τ.Π.Ε. (Γεωργικό Ταμείο) 235 εκ.ευρώ περίπου,

– Στο Ε.Κ.Τ. (Κοινωνικό Ταμείο) 73 εκ.ευρώ περίπου.

Τα έργα του Προγράμματος δηλώθηκαν «Ολοκληρωμένα», εκτός από 77 έργα που παρέμειναν τότε και δηλώθηκαν ως «Ημιτελή». Καταληκτικός χρόνος «Ολοκλήρωσης» των Ημιτελών έργων ήταν η 30η/9/2012. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, με επίπονη εργασία, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε σχεδόν το σύνολο των Ημιτελών Έργων, με μόνο 2 από αυτά να παραμένουν πλέον Ημιτελή, μηδενίζοντας την πιθανή αστοχία του Προγράμματος. Και τα 2 αυτά έργα σήμερα κατασκευάζονται, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, τους αμέσως επόμενους μήνες και αποδίδονται σε χρήση. Είναι η Εθνική Οδός Τρίκαλα – Καλαμπάκα και ο Περιφερειακός Δακτύλιος Τρικάλων. Δύο σημαντικότατα έργα, που δυστυχώς λόγω εμπλοκών με τους αρχικούς Αναδόχους τους, τις απαλλοτριώσεις και προβλήματα μελετών, καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν έγκαιρα. Ευελπιστούμε ότι και αυτά θα γίνουν αποδεκτά ως «ολοκληρωμένα» έργα του Γ΄Π.Ε.Π.Θεσσαλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο σχετικής διαβούλευσης που έχει με τη χώρα και με δεδομένο ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στην ολοκλήρωση των Ημιτελών έργων του Γ΄Κ.Π.Σ. στη χώρα ήταν εξαιρετική.

Σε ότι αφορά στην πρόοδο του Προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. στη Θεσσαλία, σας αναφέρουμε ότι σήμερα (στοιχεία 15/12/2012) ισχύουν τα ακόλουθα :

Επί του Συνολικού ποσού των 498 εκ.ευρώ δημόσια δαπάνη του Προγράμματος της Θεσσαλίας :

Προσκλήσεις σε Ποσοστό 141,91%

Εντάξεις σε Ποσοστό 124,10%

Συμβάσεις σε Ποσοστό 83,54%

Δαπάνες σε Ποσοστό 46,15% , με ποσό 58 εκ.ευρώ εκ των 230 εκ.ευρώ συνολικής δαπάνης, να έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2012.

Επιπρόσθετα, τολμήσαμε, ρισκάραμε και εκχωρήσαμε έργα του Προγράμματος της Θεσσαλίας στο ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να έχει απορροφητικότητα το αρμόδιο Υπουργείο, εξασφαλίζοντας έτσι πρόσθετους πόρους για νέα έργα.

Η πρόοδος των «εκχωρημένων» πόρων του ΕΠΠΕΡΑΑ που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας είναι :

Προσκλήσεις σε Ποσοστό 152,38%

Εντάξεις σε Ποσοστό 94,42%

Συμβάσεις σε Ποσοστό 69,60%

Δαπάνες σε Ποσοστό 59,46%

Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε ότι έργα προϋπολογισμού τάξης 28 εκ.ευρώ (με συμβάσεις περίπου 18 εκ.ευρώ και με 15 εκ.ευρώ δαπάνη), μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο 2011 από το Περιφερειακό Πρόγραμμα στο ΕΠΠΕΡΑ και συνεχίζουν να διαχειρίζονται από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Απομείωσαν την απορρόφηση του Περιφερειακού Προγράμματος, έδωσαν όμως πρόσθετους πόρους στη Θεσσαλία για Νέα Έργα.

Σήμερα, τα ενταγμένα δημόσια έργα σε όλα τα Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. που χωροθετούνται στη Θεσσαλία, αγγίζουν τα 2 δις ευρώ και επιπλέον αυτών τα έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και ΑΛΙΕΙΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και τα έργα που υλοποιούνται με τους ελάχιστους πλέον εθνικούς πόρους, Κ.Α.Π. κ.α.

Το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας έχει επιτύχει το στόχο απορρόφησης «ν+3» για το έτος 2012.

Επίσης, προβλέπεται να υπερκαλυφθεί έως τέλος του έτους ο δύσκολος στόχος που τέθηκε στο Πρόγραμμα για απορρόφηση ποσού 80 εκ.ευρώ, ως μέρος του Στόχου Απορρόφησης που τέθηκε για το ΕΣΠΑ από το «Μνημόνιο» της χώρας, συνολικού ύψους 4 δις ευρώ.

Βασική παράμετρος για την επίτευξη της απορρόφησης, αποτέλεσαν οι γοργοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων, η συστηματική παρακολούθηση από όλους τους εμπλεκόμενους, η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε με τους αναδόχους των έργων, αλλά και η εξασφάλιση που επιτύχαμε στην αύξηση του ετησίου ορίου «Πιστώσεων» (δηλαδή χρηματοδότησης) από το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά 30 εκ.ευρώ (από 65 εκ.ευρώ αρχικά). Όλα τα έργα έλαβαν τις πιστώσεις που απαιτούσαν για να μπορέσουν να υλοποιηθούν και πληρωθούν ομαλά.

Θα αναφέρω και κάποια ειδικότερα θέματα, κρίσιμα για τους στόχους του Προγράμματος και την ανάπτυξης της Θεσσαλίας, που προωθήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας:

–   την Πρόσκληση για Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Νήσων Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 10 εκ.ευρώ, που εκδόθηκε τον Αύγουστο 2012. Σήμερα τα σχέδια υποβλήθηκαν από τους Δήμους των νησιών της Θεσσαλίας και τελούν υπό τελική επεξεργασία για έγκριση και έναρξη ένταξης των επιμέρους έργων τους στο ΕΣΠΑ.

–   την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Υποβρυχίων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων» στις Βόρειες Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό κόλπο. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων και επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στις εν λόγω περιοχές, με αυτές των νήσων Αλοννήσου και Σκοπέλου να αποτελούν 1 από τα 8 (+1 στο ΕΠΠΕΡΑΑ) «έργα προτεραιότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η εξέλιξη σήμερα είναι άκρως ικανοποιητική, εγκρίθηκαν τα πρώτα στάδια του Επιχειρησιακού και εκπονούνται τα επόμενα, αναμένοντας να ολοκληρωθεί σύντομα, με το έργο να παραδοθεί για χρήση πριν τη λήξη του Ε.Σ.Π.Α.

–   Πρόσκληση για έργα εξασφάλισης ποιότητας πόσιμου νερού, καθόσον εντοπίστηκαν προβλήματα σε περιοχές της Θεσσαλίας.

–   ένταξη έργων βελτίωσης περιβαλλοντικών συνθηκών στους οικισμούς που κατοικούνται από ΡΟΜΑ. Σημειώνουμε παράλληλα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί ένα από τα 3 πιλοτικά Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για τους ΡΟΜΑ, με ορίζοντα το 2020.

Προχωρήσαμε, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε, προσπαθήσουμε και πετύχουμε, για την καλύτερη λειτουργία του όλου συστήματος και προς όφελος της Θεσσαλίας και πρόσθετες ρυθμίσεις :

  1. Ζητήσαμε επανειλημμένα και πετύχαμε την αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η ανάληψη αρμοδιότητας από τους Περιφερειάρχες, στη διαχείριση των πιστώσεων και των κατανομών στα έργα, θα μειώσει σημαντικότατα τους χρόνους πληρωμών των έργων και θα αναστρέψει το φαινόμενο των καθυστερήσεων και στρεβλώσεων που εμφανίζεται σήμερα, εφόσον εφαρμοστεί πραγματικά άμεσα.
  2. Την ανάληψη αρμοδιότητας Διαχείρισης του Νέου Κύκλου Επενδύσεων του Ε.Σ.Π.Α. από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης. Παράλληλα, κατάλληλες ενέργειες – εθνικά βήματα – για την διοχέτευση των πόρων στην αγορά, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης του Τραπεζικού Συστήματος, προκειμένου να χορηγούν δανειοδοτήσεις σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένταξη Επένδυσής τους σε Πρόγραμμα, η τακτοποίηση του φορολογικού συστήματος και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και χορήγησης Ενισχύσεων σε Επενδυτές.
  3. Την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, τόσο διαχείρισης του ΕΣΠΑ όσο και γενικότερα νομοθεσίας π.χ. δημοσίων έργων, αδειοδοτήσεων κ.α. με αποκέντρωση στην Περιφέρεια.
  4. Την παύση λειτουργίας άλλων Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, για αντικείμενο που έχει ήδη εκχωρηθεί και διαχειρίζεται από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας. Και αναφέρομαι στη λειτουργία κυρίως της Ε.Ε.Τ.Α.Α., αλλά και της ΜΟΔ . Στην ΕΕΤΑΑ έχουν εκχωρηθεί πόροι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε υπερδέσμευση των διατιθέμενων από το Πρόγραμμα, για διαχείριση έργων ίδιων με αυτά που διαχειρίζονται από τη Διαχειριστική Αρχή. Δημιουργείται στρέβλωση. Ανοίγουν προσκλήσεις και θα ενταχθούν έργα σε Κωδικούς που έχουν ήδη υπερκαλυφθεί. Εμφανιζόμαστε στους φορείς (Δήμοι), με 2 Διαχειριστικές Αρχές, με 2 προσκλήσεις στο ίδιο αντικείμενο, με διαφορετικές παραμέτρους. Και υπάρχει και στασιμότητα εκ μέρους της. Αν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα το ζήτημα, θα κληθούμε να  το αντιμετωπίσουμε στο πέρας του Προγράμματος, το πιθανότερο με κόστος.
  5. Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο : τη δημιουργία διακριτών Περιφερειακών Προγραμμάτων με αυτοτελή Διαχείριση και πόρους. Με «Διαχειριστικές Αρχές» και όχι με «Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές». Η Αποκέντρωση και η ενίσχυση του θεσμού της Περιφέρειας, πρέπει να γίνει πράξη. Επίσης, τη δημιουργία Πολυταμειακών Περιφερειακών Προγραμμάτων, και με Γεωργικό και Κοινωνικό Ταμείο, για το σύνολο των έργων περιφερειακής εμβέλειας, και όχι την πολυδιάσπαση που εμφανίζεται σήμερα, την έλλειψη συντονισμού, την υπέρμετρη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην επίλυση των ζητημάτων της Θεσσαλίας, μέσα από Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπως εξορθολογίστηκε με την Αναθεώρηση που έγινε πρόσφατα.

Στοχεύουμε στην εξασφάλιση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων , ανεξαρτήτως Προγράμματος στο οποίο θα ενταχθούν : Περιφερειακό ή Τομεακό.

Δεν μένουμε σε ποσοστά απορρόφησης και νούμερα. Εξασφαλίζουμε τους στόχους απορρόφησης, αλλά κοιτάμε τα έργα και την απόδοσή τους στην κοινωνία και την ανάπτυξη.

Συνεχίζουμε με γρηγορότερους ρυθμούς και στη νέα χρονιά, με συνεργασία και στόχευση.

Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 71% Α.Ε.Π. κατά κεφαλήν (ως μέσος όρος των ετών 2007, 2008 και 2009) παραμένει στις «μη ανεπτυγμένες» Περιφέρειες της χώρας. Το «Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020», ολοκληρώθηκε για την παρούσα φάση, μέσα από πλήρη διαβούλευση και επιστημονική προσέγγιση και κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για συμβολή στον Εθνικό Σχεδιασμό.

Εν αναμονή του Εθνικού Σχεδίου, της έγκρισης των Κανονισμών για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο και της Αρχιτεκτονικής των Προγραμμάτων, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με όλους τους φορείς για την εξειδίκευση των αρχικών προτάσεων.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την «Έξυπνη Εξειδίκευση» ως απαραίτητη προϋπόθεση ορθού σχεδιασμού για τη Νέα Περίοδο, προχωράμε σε σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, που θα στελεχώνεται από όλους τους περιφερειακούς φορείς επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας, με στόχο το σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο των κατευθύνσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, με σύνδεση όλων των τομέων της περιφερειακής οικονομίας και την προστιθέμενη αξία προϊόντων και ιδεών.

Στόχος στο σχεδιασμό για τη Νέα Περίοδο είναι η εκμετάλλευση των Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, σε κάθε τομέα της οικονομίας, συνδυαστικά μεταξύ τους και με λειτουργικές διασυνδέσεις της παραγωγικής δραστηριότητας, με απώτερο στόχο την επίτευξη υψηλού επιπέδου ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης μίγματος κατάλληλων έργων, επενδύσεων και δράσεων.

Ως Θεσσαλία, έχουμε θέσει το Αναπτυξιακό Όραμά μας :

« Ισχυρή και Καινοτόμα Θεσσαλία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

Προγραμματισμός επόμενης περιόδου – Νέες Προσκλήσεις

Παράλληλα τον λόγο στην ημερίδα έλαβαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης ο οποίος τόνισε ότι «στηρίζουμε το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας γιατί στέκεται με προσοχή πιο κοντά στους Δήμους και τα προβλήματά τους», ενώ ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει πνεύμα δικαιοσύνης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν αρθεί οι αποκλεισμοί και υπάρχει πνεύμα ενότητας και συνέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος και Ρήγα Φερραίου κα Ελένη Λαΐτσιου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Μαγνησίας Απ. Παπαδούλης χαρακτήρισε την Περιφέρεια Θεσσαλίας όαση προγραμματισμού και καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση, με άμεση και αποτελεσματική συνεργασία τόσο στο πρόγραμμα για τις ιδιωτικές επενδύσεις όσο και στο πρόγραμμα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο αναπληρωτής διοικητής της Ενιαίας Διοίκησης των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Κώστας Καραμπάτσας απ’ την πλευρά του ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τη διαχειριστική αρχή για την επαγγελματική τους ευσυνειδησία και την αποτελεσματικότητα, ενώ εξήρε την εργατικότητα και την ακατάπαυστη ενεργητικότητα του κ. Αγοραστού, η οποία αποτελεί εγγύηση, όπως ανέφερε για την υλοποίηση έργων μακράς πνοής για τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ακόμη οι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας, και Έργων κ. Ζήσης Γρηγορίου, ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα, Κώστας Χαλέβας, Γιώργος Καλτσογιάννης, Θανάσης Παιδής, Δημήτρης Κουρέτας, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας, πρόεδροι επιμελητηρίων, εκπρόσωποι φορέων υπηρεσιακά στελέχη κ.α.

 

 

 

.