Ενδιαφέρονται στοιχεία για τις συγγενείς καρδιοπάθειες από τον Τρικαλινό καρδιολόγο Θωμά Καλτσά

Με αφορμή την ημερίδα για τις συγγενείς καρδιοπάθειες, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων την προσεχή Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ., μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Ράδιο Ζυγοστάθμιση» στον FM 100 Ράδιο Ζυγό και στους δημοσιογράφους Γιάννη Πιτσογιάννη και Δημήτρη Παδιό, ο Τρικαλινός ειδικός καρδιολόγος με εξειδίκευση στην παιδική καρδιολογία και τις συγγενείς καρδιοπάθειες Θωμάς Καλτσάς.

Ο κ. Καλτσάς με επιτυχημένη υπηρεσία σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» και το RoyalBrompton του Λονδίνου, ανέλυσε στους δύο δημοσιογράφους και παρουσίασε μια σειρά ενδιαφερόντων στοιχείων για τις συγγενείς καρδιοπάθειες, που όπως υποδηλώνει και ο όρος είναι καρδιοπάθειες που τις έχει ο άνθρωπος από την γέννηση του και δεν τις αποκτά στην διάρκεια της ζωής του, συναντώνται δε σε περίπου 10 παιδιά στα 1000.Πολλές φορές δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα, μπορεί όμως σε μεγάλο ποσοστό να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία και μια αρκετά καλή ποιότητα ζωής μετά από μια χειρουργική επέμβαση, αν αυτή υπάρξει. Τα ποσοστά των συγγενών καρδιοπαθειών, σύμφωνα με τον κ. Καλτσά ανά φύλο είναι σχεδόν 50-50 και καλό θα είναι όλα τα παιδιά να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο σε μικρή ηλικία.

Στην ημερίδα της Τετάρτης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και της Παιδιατρικής κλινική του Γ.Ν. Τρικάλων,  εκτός από τον κ. Καλτσά θα μιλήσουν για το θέμα και οι κ.κ. Αθανάσιος Μουσιώλης μαιευτήρας-γυναικολόγος και Φώτης Μάρης Επιμελητής Β’ Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Τρικάλων και ειδικευθείς στην παιδοκαρδιολογία.