Ένας στους δυο Έλληνες δεν έχει χρήματα για διακοπές μία εβδομάδα τον χρόνο

Το 51% των Ελλήνων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα το χρόνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2018, οι διακοπέςμιας εβδομάδας θεωρούνται είδος πολυτελείας για τους μισούς και πλέον Έλληνες. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι αμιγώς ελληνικό αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετοί πολίτες της Ε.Ε. δεν κατόρθωσαν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το 28,3% των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 16 ετών δεν είχε το 2018 την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές μια ολόκληρη εβδομάδα μακριά από την κατοικία του, ποσοστό ωστόσο μειωμένο κατά  11,2 ποσοστιαίες μονάδες εν συγκρίσει με το 39,5% που ήταν το 2013, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα ποσοστά

Μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν για μια εβδομάδα διακοπών είναι η Ρουμανία (58,9%), η Κροατία (51,3%), η Ελλάδα (51%) και η Κύπρος (51%). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ιταλία η οποία συγκεντρώνει όμως ποσοστό κάτω του 50%, συγκεκριμένα 43,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Εurostat η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των κρατών μελών όπου το ποσοστό της αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα την τελευταία πενταετία: από 49% το 2013 σε 51% το 2018.

Παρότι μάλιστα τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταδιακή μείωση, το ποσοστό των ατόμων που αδυνατούν να κάνουν μια εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι τους εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Στον αντίποδα οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό κατοίκων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών είναι η Σουηδία με ποσοστό 9,7%, το Λουξεμβούργο με ποσοστό 10,9% το 2017 και η Δανία με ποσοστό 12,2%.

e-dimosio.gr