Ένας νέος πολιτικός φορέας γεννιέται – Το «μικρό συνέδριο» της Προοδευτικής Συμμαχίας

Οι ενστάσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ για το κεντροαριστερό άνοιγμα του Τσίπρα.

Η συγκέντρωση της Προοδευτικής Συμμαχίας χθες στο Γαλάτσι με βασικό ομιλητή τον πρωθυπουργό, δεν ήταν μια συνηθισμένη προεκλογική εκδήλωση. Περισσότερο έμοιαζε με το ξεκίνημα ενός νέου πολιτικού φορέα. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε «μικρό συνέδριο». Επιπλέον, η μεγάλη προσέλευση λειτούργησε ως ένεση αισιοδοξίας για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μεγαλύτερη από τις προσδοκίες

«Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», είπε στο Newpost ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου. Βεβαίως το ερώτημα είναι ποιες ακριβώς ήταν οι προσδοκίες… Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή του Γαλατσίου για τη συγκέντρωση (και όχι του συνήθους Τάε Κβο Ντο) ήταν ρίσκο το οποίο «της βγήκε» της Κουμουνδούρου.

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ διοχέτευε στα ΜΜΕ το βράδυ του Σαββάτου ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 8.000. Δεδομένου ότι το γυμναστήριο χωράει 6.000 κι ένα κομμάτι κερκίδων κοβόταν από την εξέδρα, καθώς και ότι ήταν γεμάτες οι καρέκλες στο παρκέ και υπήρχε κόσμος όρθιος, ένα νούμερο της τάξης των 7.000 είναι λογικό. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015 -πιθανόν να υπερέβη και την προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές του 2015.

Ενθουσιασμός

Η μεγάλη προσέλευση που ήρθε μετά από μια μεγάλη περίοδο απομαζικοποίησης και οργανωτικών αρρυθμιών του ΣΥΡΙΖΑ, σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Τα χαμόγελα ήταν πλατιά στην αίθουσα και σε ανάλογο τόνο κινήθηκαν και τα σχόλια των Συριζαίων στα social. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου φάνηκε μικρό για να χωρέσει όλες τις δυνάμεις εκείνες και την αγωνία τους, την επιθυμία τους να ενωθούν για να διεκδικήσουν από κοινού τον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και τον μεγάλο αγώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η φράση που είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ο τελευταίος ανέβει στο βήμα: «Τώρα μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θες». Η απάντηση του πρωθυπουργού δεν ακούστηκε, πάντως η γλώσσα του σώματος δεν εξέπεμψε αρνητικά μηνύματα.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης έπαιξε ρόλο η μεγάλη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Οι τοπικές οργανώσεις μίσθωσαν πούλμαν ενώ η διαφημιστική καμπάνια ήταν ευρείας έκτασης. Αλλά λόγω σταυρού και οι υποψήφιοι προπαγάνδισαν την εκδήλωση. Λέγεται ότι υποψήφιος ευρωβουλευτής έστειλε 25.000 SMS που καλούσαν στο Γαλάτσι.

Πέρα όμως από την κινητοποίηση, φαίνεται ότι και το κεντροαριστερό άνοιγμα απέδωσε σε ό,τι αφορά την προσέλευση. Ήταν ευδιάκριτη η παρουσία πολιτών που δεν ανήκουν στο «γνωστό» κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πάσα πιθανότητα, η πλειονότητά τους είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν σε κομματικές κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων ήταν πάνω από 50.

Νέος φορέας

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα ότι στο Γαλάτσι δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα ενός νέου πολιτικού φορέα ο οποίος θα πάρει στην πορεία είτε τη μορφή ενιαίου κόμματος είτε τη μόνιμης συμπαράταξης κομμάτων στο πρότυπο της ιταλικής Ελιάς. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του:

  • Χαρακτήρισε τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι «μικρό συνέδριο».
  • Ξεκαθάρισε ότι «η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ένας τίτλος κάτω από το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ».
  • Ενέταξε ισότιμα στην πολιτική παράδοση της Προοδευτικής Συμμαχίας τη «μεγάλη παρακαταθήκη της πολιτικής αλλαγής τη δεκαετία του ’80».
  • Προσφώνησε στην έναρξη τους συγκεντρωμένους ως «προοδευτικούς πολίτες της Αθήνας» και όχι ως «συντρόφους», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Έκανε 27 αναφορές σε διάφορες εκδοχές του επιθέτου «προοδευτικός» και μόλις 7 στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ρητή αναφορά στην ανάγκη συνδιαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού χώρου έκανε στην ομιλία του ο Νίκος Μπίστης από τη Γέφυρα: «Πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση ότι η πλούσια κληρονομιά της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι πλέον πεπερασμένες, ότι η πληθυντική Αριστερά για να υπάρξει και να παίξει τον ρόλο της πρέπει να μπει σε φάση επανίδρυσης.»

Πέρα όμως από το περιεχόμενο των ομιλιών, η ανακοίνωση της προσχώρησης της ΔΗΜΑΡ στην Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και αυτό καθαυτό το γεγονός ότι στο Γαλάτσι πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των κεντροαριστερών συνιστωσών, ενίσχυσαν την αίσθηση της «τομής» για το κυβερνών κόμμα

Οι αντιδράσεις

Το κεντροαριστερό άνοιγμα του κ. Τσίπρας φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλη αποδοχή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λείπουν βέβαια οι ενστάσεις όπως αυτές του μέλους της ΠΓ Πάνου Λάμπρου ο οποίος σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Δεν είμαι γενικά και αόριστα προοδευτικός. Είμαι αριστερός.» Ωστόσο, το γεγονός ότι καταχειροκροτήθηκαν όλοι οι κεντροαριστεροί σύμμαχοι (συμπεριλαμβανομένων και προσώπων που ουδέποτε είχαν σχέση με την Αριστερά, όπως ο κ. Ραγκούσης) δείχνει ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι συντονισμένα με τον αρχηγό τους. Δείχνει επίσης και μια πραγματική ιδεολογική μετατόπιση μεγάλου μέρους της κομματικής βάσης.

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας προσέχει να εντάσσει στη «γραμμή» πολιτικά στοιχεία που προωθεί ο κομματικός μηχανισμός. Οι «7 άξονες ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου για την Ευρώπη» στους οποίους αναφέρθηκε χτες ο πρωθυπουργός, είχαν συζητηθεί διεξοδικά στην Πολιτική Γραμματεία. Χτες όμως στο Γαλάτσι η βραδιά ανήκε στην Προοδευτική Συμμαχία και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

newpost.gr