Ένας απρόσμενος κίνδυνος από τα τατουάζ

Τα τατουάζ αποτελούν μόδα που έχει εξαπλωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των νέων – ειδικά τα «μανίκια», εκτεταμένα σχέδια που καλύπτουν ολόκληρο το χέρι, από τον ώμο μέχρι τον καρπό. Όμως μια νέα έρευνα δείχνει ότι όλο αυτό το μελάνι εμποδίζει τη φυσική εφίδρωση – και αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του σώματος.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το δέρμα με τατουάζ στα χέρια «έχει μειωμένο ρυθμό εφίδρωσης και, συνεπώς, πιθανά μειωμένη ικανότητα απομάκρυνσης θερμότητας όταν υπερθερμαίνεται το σώμα, σε σύγκριση με το δέρμα χωρίς τατουάζ».

Μία δερματολόγος που δεν συνδέεται με την έρευνα είπε ότι το συμπέρασμα είναι δυνητικά ανησυχητικό: «Οποιαδήποτε μείωση της εφίδρωσης που σχετίζεται με τατουάζ μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση όταν οι άνθρωποι έχουν πυρετό ή η θερμοκρασία τους έχει ανεβεί από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες και μπορεί να έχουν προβλήματα με τη ρύθμισή τους στο σώμα τους», δήλωσε η Δρ Michele Green, δερματολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Η νέα έρευνα έγινε από τον Δρ Scott Davis του Πανεπιστημίου Southern Methodist στο Ντάλας. Όπως εξήγησε αυτός και οι συνάδελφοί του, η εφίδρωση είναι η φυσική απόκριση του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο, οποιαδήποτε ζημιά στους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος μπορεί να επηρεάσει αυτήν την απόκριση και να αυξήσει τις πιθανότητες υπερθέρμανσης.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα τατουάζ στο δέρμα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση νατρίου (αλάτι) στον ιδρώτα, το οποίο οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων. Και η ομάδα του Davis υπολόγισε ότι η διαδικασία του τατουάζ απαιτεί έως και 3.000 τρυπήματα του δέρματος ανά λεπτό – τραυματισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη αυτών των αδένων.

Στην έρευνά τους, οι ειδικοί αξιολόγησαν τα ποσοστά εφίδρωσης στα χέρια 10 ατόμων με τατουάζ, συγκρίνοντας τουλάχιστον 5,6 τετραγωνικά εκατοστά δέρματος με τατουάζ με παρακείμενο δέρμα χωρίς τατουάζ.

Για να προκαλέσουν εφίδρωση σε ολόκληρο το σώμα, ζήτησαν από τους εθελοντές να φορούν μια ειδική στολή που κυκλοφορούσε ζεστό νερό για 30 λεπτά ή περισσότερο.

Οι περιοχές του δέρματος με τατουάζ και χωρίς άρχισαν να ιδρώνουν περίπου την ίδια στιγμή ως απόκριση στη θερμότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα νευρικά σήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες λειτουργούσαν κανονικά.

Ωστόσο, οι περιοχές με τατουάζ παρήγαγαν λιγότερο ιδρώτα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα οι ιδρωτοποιοί αδένες υπέστησαν ζημιά από το τατουάζ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Applied Physiology.

Ενώ τα μικρά τατουάζ δεν είναι πιθανό να επηρεάζουν τη συνολική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η μειωμένη εφίδρωση «θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυνατότητα απώλειας θερμότητας όταν τα τατουάζ καλύπτουν υψηλό ποσοστό της επιφάνειας του σώματος», κατέληξαν οι ερευνητές.

iatrikanews.gr