Ένα μεγάλο προεκλογικό καλοκαίρι

Η φημολογία και η αίσθηση προσμονής πρόωρων εκλογών κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. “Κάτω τα μολύβια” στην κυβέρνηση, προεκλογική προετοιμασία στην αντιπολίτευση.

Η φημολογία περί πρόωρων εκλογών στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη, είναι ήδη διάχυτη στο πολιτικό σκηνικό. Σε μια περίοδο όπου η παρατεταμένη κρίση ακρίβειας και στασιμοπληθωρισμού δημιουργεί την αντικειμενική βάση για πολιτικές εξελίξεις. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν εμφανώς τόσο την κυβερνητική λειτουργία όσο και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Έτσι ανεξαρτήτως αν η σχετική πρόβλεψη θα επαληθευθεί και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σε περίπου δύο μήνες από τώρα την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε ένα μεγάλο προεκλογικό καλοκαίρι. Το μόνο ερώτημα είναι το αν μόλις εκπνεύσει το θέρος η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει μήνες ή εβδομάδες.

Εικόνα παράλυσης στην κυβέρνηση

Η απουσία των «σφριγηλών» δημόσιων δηλώσεων του πρωθυπουργού περί «εξάντλησης της 4ετίας» απλά «επισημοποίησαν» το κλίμα προεκλογικής παράλυσης που ήδη υπέβοσκε. Δημιουργώντας έτσι συνθήκες «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» για τις πρόωρες εκλογές.

Θυμίζουμε ότι στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει το κατηγορηματικό ύφος με το οποίο τον Χειμώνα και την Άνοιξη διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα μείνει στην θέση της μέχρι την προβλεπόμενη συνταγματική προθεσμία. Όπως και την βεβαιότητα πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της Άνοιξης του 2023» όπως είχε πει πριν λίγους μήνες. Πλέον εκφράζει απλά την …βούλησή του η κυβέρνηση να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, κινδυνολογώντας περί ενός νοσηρού κλίματος που δημιουργεί η πολιτική αντιπαράθεση και βλάπτει την χώρα. Πρόκειται δηλαδή για μία σαφέστατη αλλαγή ύφους, που ερμηνεύεται ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ως «ανοιχτό ενδεχόμενο» προσφυγής στις κάλπες το Φθινόπωρο, στην καλύτερη περίπτωση. Ήδη άλλωστε δύο «γαλάζιοι» βουλευτές ο Γιάννης Λοβέρδος και ο Βασίλης Γιόγιακας έχουν προδιαγράψει εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη.

Ένα μεγάλο προεκλογικό καλοκαίρι
Πολλά στοιχεία από τα όσα είπε χθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό Συμβούλιο έδειχναν προεκλογική προετοιμασία παρά κυβερνητικό σχεδιασμό

Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών και να υπάρξει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, απέφυγε να μιλήσει για «εξάντληση της 4ετίας». Υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή Κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού» προσθέτοντας πως «η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση τόσο για την διαχείριση, όσο και για την υπέρβαση των επάλληλων κρίσεων». Η δήλωση αυτή μάλιστα περιέχει την αναφορά σε «3 μήνες» που στην αντιπολίτευση μοιάζει ως ομολογία πρόωρων εκλογών σε λανθάνουσα γλώσσα.

Ανεξαρτήτως του τι αποφάσεις θα πάρει τελικά ο πρωθυπουργός, είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση έχουν «κατεβάσει τα μολύβια». Ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να ασχολούνται με τα ζητήματα των περιφερειών (εφόσον έχουν) και της επανεκλογής τους. Μια κατάσταση που «πιέζεται» από το γεγονός ότι η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σίγουρα αισθητά μικρότερη από την σημερινή μια και η απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές θα στερήσει τουλάχιστον 50 έδρες από το κυβερνητικό κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο επιλέχθηκε να γίνει απολογισμός πεπραγμένων από το υπουργείο Εργασίας, κάτι που δεν συνηθίζεται στις συνεδριάσεις αυτού του οργάνου. Επίσης ανακοινώθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και τελικά θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

news247.gr