«Ένα ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι» – Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ακραίες θερμοκρασίες

Σπάνε συνεχώς τα ρεκόρ ζέστης και έχουμε όλο και περισσότερους καύσωνες στην Ευρώπη.
 

«Ένα πράγμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι ότι σπάμε συνεχώς ρεκόρ ζέστης», λέει μετεωρολόγος του Weather & Radar, οι καύσωνες έχουν χτυπήσει την Ευρώπη νωρίτερα από ποτέ φέτος, με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ιταλία να έχουν ήδη πληγεί από ακραία ζέστη, με ορισμένες περιοχές να βλέπουν θερμοκρασίες 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο.

Μάλιστα, ο κίνδυνος καύσωνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει κάνει τους διοργανωτές να ανησυχούν για την ασφάλεια των αθλητών.

Η Ισπανία προετοιμάζεται για άλλο ένα πολύ θερμό καλοκαίρι.

Είχαμε τώρα 11 μήνες με θερμοκρασίες που έχουν σπάσει ρεκόρ στη σειρά και οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Αυτός είναι ο λόγος που οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι η ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι – ενδεχομένως και το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τι γνωρίζουμε λοιπόν για τον καιρό στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι

Όταν πρόκειται για καύσωνες ή μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, κανείς δεν έχει «κρυστάλλινη σφαίρα», όπως γράφει το euronews, αλλά ο καιρός του παρελθόντος μπορεί να δώσει στους μετεωρολόγους κάποιες ενδείξεις.

«Είναι απίστευτα δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πώς θα είναι ο καιρός μήνες μπροστά, πόσο μάλλον ακόμη και εβδομάδες και μερικές φορές ημέρες», λέει η Tamsin Green, μετεωρολόγος από την υπηρεσία προβλέψεων Weather & Radar.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καιρός σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος με αμέτρητους διαφορετικούς παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Οι μετεωρολόγοι μπορούν, ωστόσο, να εξετάσουν τα μοντέλα καιρού και τα δεδομένα για γενικές τάσεις – συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων μέσων όρων θερμοκρασίας. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος τείνουν να είναι πάνω από τον μέσο όρο όσον αφορά τη θερμοκρασία.

Οι καιρικές συνθήκες στην ήπειρο ποικίλλουν επίσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί πού μπορεί να χτυπήσει ένα «θερμό καλοκαίρι». Η μετεωρολόγος λέει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν θερμά σημεία στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Η Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να δει μέσες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, στη συνέχεια, πάνω από το μέσο όρο βροχοπτώσεων για τη Νότια Ευρώπη τον Ιούλιο, αλλά ξηρότερες συνθήκες στα ανατολικά.

Ο Αύγουστος, προσθέτει, είναι πιθανό να είναι ξηρότερος.

Όλα τα παραπάνω είναι απλώς μέσοι όροι κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις ή ακραίες καταστάσεις.

Τι επηρεάζει τον καιρό της Ευρώπης

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον καιρό της Ευρώπης. Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε μια μεταβατική φάση μεταξύ των κλιματικών φαινομένων El Niño και La Niña.

Προβλέπεται ότι θα παραμείνουμε σε αυτή την ουδέτερη φάση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο εξακολουθούν να υφίστανται.

«Τους τελευταίους μήνες, οι θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών εξακολουθούν να είναι αστρονομικά υψηλές» λέει η Green.

Παρά το γεγονός ότι το Ελ Νίνιο ορίζεται ως θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας άνω του μέσου όρου και αυξημένες βροχοπτώσεις στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Εξηγεί ότι «σαν φαινόμενο ντόμινο», ο καιρός σε ένα μέρος μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Αν υπάρχει αυξημένη βροχόπτωση κάπου στον κόσμο, θα υπάρξει μειωμένη βροχόπτωση αλλού.

Η Ευρώπη, για παράδειγμα, συχνά δέχεται τα απομεινάρια τροπικών καταιγίδων που φέρνουν βροχή και ανέμους. Η δραστηριότητα των καταιγίδων στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, είναι πιθανό να είναι υπερτροφοδοτούμενη, καθώς η La Niña σχηματίζεται στον Ειρηνικό, μειώνοντας την καταιγίδα εκεί.

Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Υπάρχει ένας παράγοντας, ωστόσο, που παίζει σημαντικό ρόλο στα ολοένα και πιο ζεστά καλοκαίρια της ηπείρου και αυτός είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν τα δέκα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης σημειώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια. Είδαμε τον Απρίλιο του 2024 να έρχεται ως ο 11ος συνεχόμενος μήνας με τον θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ».

Η Ευρώπη θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1991, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του οργανισμού της ΕΕ για το κλίμα Copernicus (C3S).

Η ήπειρος δεν αποτελεί «εξαίρεση» όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τους δύο οργανισμούς να προειδοποιούν ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις εκπομπές της και να μεταβεί μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι 23 από τους 30 σοβαρότερους καύσωνες στην ήπειρο συνέβησαν από το 2000 – οι πέντε ήταν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο πιο πρόσφατος μέσος όρος πενταετίας δείχνει ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι τώρα 2,3C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε σύγκριση με 1,3C υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξαιτίας αυτού, η μετεωρολόγος Green πιστεύει «με αρκετά μεγάλο βαθμό βεβαιότητας» ότι το 2024 θα είναι πιθανότατα ένα ακόμη έτος-ρεκόρ.

«Παρά το πώς μπορεί να διαμορφώνονται οι προβλέψεις, οι τάσεις αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι αναμφισβήτητες», καταλήγει η μετεωρολόγος.

ieidiseis.gr