Εμβολιασμός: Αυτές οι ευπαθείς ομάδες έχουν προτεραιότητα, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ανακοίνωσε πως σειρά  στον εμβολιασμό έχουν τα άτομα με λίαν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους. Ποιες είναι οι αυτές οι ευπαθείς ομάδες.

Με γνώμονα την προτεραιοποίηση των ατόμων για προφύλαξη από αυστηρό κίνδυνο θανάτου και βαριάς νόσησης, η Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε τις ομάδες που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 19 Μαρτίου τις αιτήσεις για εμβολιασμό.

«Φθάνουμε στο σημείο για έναρξη εμβολιασμού ατόμων με λίαν αυξημένο κίνδυνο» ανέφερε

Ο εντοπισμός τους είναι δύσκολο έργο, παραδέχτηκε και ανέφερε πως αυτό θα γίνει με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον φάκελο υγείας κα.

Αναλυτικά τα νοσήματα που εντάσσονται στη νέα ομάδα βρίσκονται αναρτημένα στο emvolio.gov.gr.Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι παρακάτω ευπαθείς ομάδες:

Άτομα με μεταμόσχευση, συμπαγών οργάνων ή αιμοποητικών ή σε αναμονή για μεταμόσχευση
Νεφρική ανεπάρκεια
Κυστική ίνωση
Άτομα με σύνδρομο Down
Επίσης:

Καρκίνος υπό αγωγή (συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικός)
Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (χορήγηση οξυγόνου, πνευμονοπάθεια κ.α.)
Σοβαρή καρδιακή νόσος (πρόσφατο έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεις κ.α.)
Σοβαρή υπατική ανεπάρκεια
Άτομα σε ανοσοκατοστολή (με βάση τον κωδικό του νοσήματος και της αγωγής)

​Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, στην ομάδα των ευπαθών θα μπορούν να ενταχθούν και περιπτώσεις ασθενών που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που έχει αναρτηθεί, κατόπιν αιτήματος του γιατρού τους.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για εμβολιασμό στο emvolio.gov.gr
Όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19, μπορούν να το κάνουν με τέσσερις τρόπους.

Οι τρόποι αυτοί είναι:

Μετάβαση σε κάποιο φαρμακείo το οποίο θα τους βοηθήσει να κλείσουν το ραντεβού.
Μετάβαση σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου και ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να το κάνει με μια υπεύθυνη δήλωση.

Μέσω άυλης συνταγογράφησης και εάν οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στην ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), για συνέχιση χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας κατά της COVID-19, τόνισε πως στους μαζικούς εμβολιασμούς υπάρχουν ύποπτες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που συνεχίζονται για κάποιες ημέρες μετά, ενώ σημείωσε πως ο ΕΜΑ έχει αποσυνδέσει το εμβόλιο της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, υπογραμμίζοντας πως: «λείπουν αποδείξεις για την ενοχοποίηση ενός τέτοιου εμβολίου».

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο ΕΜΑ σημείωσε πως είναι «σταθερά πεπεισμένος» ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι περισσότερα από τους κινδύνους, τονίζοντας πάντως ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι ειδικοί θα καταλήξουν σε συμπεράσματα την ερχόμενη Πέμπτη – οπότε και συνεδριάζει.

 

dikaiologitika.gr