Εμμεση μείωση 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις

syntaxiouxoi1

Μειωμένες κατά 2% οι κύριες και κατά 6% οι επικουρικές θα είναι, λόγω της παρακράτησης αυξημένων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, οι συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου που θα αρχίσουν να καταβάλουν από αύριο τα Ταμεία στα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων.

Τα σχετικά αρχεία των πληρωμών, όπως είπαν χθες οι διοικητές των Ταμείων σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Π. Χαϊκάλη, έχουν οριστικοποιηθεί και προβλέπουν την παρακράτηση εισφοράς ασθενείας 6% (αντί 4%) στις κύριες και 6% (από 0) στις επικουρικές, για πρώτη φορά, σε εφαρμογή του ν. 4334/2015 που ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Η παρακράτηση των νέων ποσοστών των εισφορών θα γίνει για μεν τις κύριες συντάξεις επί του αρχικού μεικτού ποσού (πριν δηλαδή από τις άλλες κρατήσεις που γίνονται από το 2010) για δε τις επικουρικές στα καταβαλλόμενα ποσά (μετά την αφαίρεση των μειώσεων και πριν από τον υπολογισμό του φόρου), ενώ τα αναδρομικά των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου θα παρακρατηθούν, σε ισόποσες δόσεις, από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις καταβολής δύο κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα παρακρατούνται οι σχετικές εισφορές από καθεμία χωριστά. Χωρίς περικοπή θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας + επικουρικής σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων.

 

imerisia