Ελπίδες για μερική αναθέρμανση της τοπικής αγοράς φέρνει το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα

Στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στα Τρίκαλα, αλλά με περιορισμούς, προχωρά όπως όλα δείχνουν από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η κυβέρνηση, καθώς αυτή τη στιγμή κρίνει ότι και τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν και η αγορά δεν αντέχει άλλο.

Τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα μπορούν να δουλεύουν αποκλειστικά με το σύστημα Clickinshop και ClickAway και αυτό είναι κάτι που γεμίζει τους εμπόρους ελπίδα και αισιοδοξία πως θα μπορέσει να υπάρξει έστω και μια μικρή αναθέρμανση της τοπικής αγοράς, δεδομένου ότι αυτό το διάστημα είναι σε ισχύ και οι χειμερινές εκπτώσεις.

Στην προκειμένη φάση ισχύει το «μη χείρον βέλτιστο» για τους Τρικαλινούς εμπόρους και επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν να έχει συρρικνωθεί κατά πολύ το εισόδημα τους, με τα καταστήματα τους να είναι κλειστά όλο αυτό το διάστημα.

Mε το click in shop ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα, όπου θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα της επιλογής του, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα, αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ο μέγιστος χρόνος παραμονής καθορίζεται από τον έμπορο.

Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα υπενθυμίζουμε τα εξής:

  • Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
  • Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.
  • Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων. Σημειώνεται ότι το μοντέλο click in shop εισάγει ευκολίες και σε σχέση με τη διαδικασία των συναλλαγών, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πληρώσει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-shop της επιχείρησης, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.

Περισσότερες διευκρινήσεις για την λειτουργία των καταστημάτων, αναμένεται να δοθούν την Παρασκευή στις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.