ΕΛΜΕΤ!!! Ολες και όλοι στο συλλαλητήριο στην πλ. Ρήγα Φεραίου το Σάββατο

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων, στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση της 26ης Φεβρουαρίου για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας των εργαζόμενων και του λαού.

Η προκλητική και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης που υλοποιεί με τον ποιο σκληρό τρόπο όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις και δημοσιονομικές απαιτήσεις απέναντι σε  Ε.Ε και κεφαλαίο, οδηγεί στην κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τη φτώχεια και τη μείωση του εισοδήματος. Άλλωστε αυτό κάνουν σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες που βιώνουν με τον πιο ακραίο τρόπο τις επιπτώσεις από την  ακρίβεια στην ενέργεια, στα βασικά είδη διαβίωσης, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της μείωσης και παγώματος των μισθών.

Ενώ η ακρίβεια εξανεμίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η κυβέρνηση και οι υπουργοί της σφυρίζουν αδιάφορα προκαλώντας με τις κυνικές τους δηλώσεις:

  • «Είναι βαρύς ο φόρος στη βενζίνη, τεράστιος, αλλά αυτό δεν αφορά στους φτωχούς, αφού οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο». Θ. Σκυλακάκης, Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
  • «Μην ξεχνάτε ανοιχτό το θερμοσίφωνα, σβήστε τα φώτα, δεν αφήνουμε ακόμη κι ένα φως ανοιχτό»… «Αλλάξτε οικιακές συσκευές», οι συμβουλές για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας του Κ. Σκρέκα , υπουργoύ Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • «Η μιζέρια δεν κάνει καλό στην Ελλάδα, η μιζέρια βλάπτει την πατρίδα, όποιος κάνει όλη μέρα μιζέρια, κάνει κακό στην Ελλάδα» Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξη

Σε ρόλο Μαρίας Αντουανέτας λοιπόν οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τις δηλώσεις τους, αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησής τους, που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση του λαού μας.

Ένα κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, καύσιμα) αλλά και σε βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά έρχεται να ολοκληρώσει τη λεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος μαζί με την ανεργία, τους μισθούς πείνας, την ελαστική εργασία, την φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών.

Οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων ήδη έχουν στραγγίσει το πορτοφόλι μας και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν θέρμανση και ηλεκτρισμό. Έτσι λοιπόν οδηγούνται σε ακραία φτωχοποίηση πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες εξαιτίας αυτής της εκτόξευσης των τιμών σε ενέργεια, βασικά προϊόντα και στέγαση.Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακρίβεια πλήττει βάναυσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα παρακάτω αποτυπώνονται στη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης μέσα στον Γενάρη που καταδεικνύει το ψαλίδισμα του εισοδήματος των πολιτών.

Και δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει. Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών είναι προ των πυλών που θα φτάσει έως 30%, ενώ η τιμή της βενζίνης θα αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο. Ο πληθωρισμός της αγοράς έφτασε το 6,2% κάνοντας ρεκόρ 25ετίας και ξεπερνώντας το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 5,1%. Όλα τα παραπάνω έχουν ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια πολιτών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα πριν ξεκινήσει το σπιράλ ανατιμήσεων τον Απρίλη του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο ακραίας φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό είναι 28,9 % δηλ. 3 εκατομμύρια πολίτες. Η κατάσταση είναι ζοφερή, με την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να αρνείται να ενισχύσει οικονομικά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα μέσω της μείωσης των πιο ταξικών φόρων δηλ. των έμμεσων. Αντ αυτού επιλέγει να φοροελαφρύνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια είναι εξοργιστικές, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και μας εξαπατούν.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης περί διεθνούς συγκυρίας και αύξησης των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και του φόρου άνθρακα δεν στέκουν. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξεκίνησε πέρσι ως παγκόσμια, έφερε όμως στο προσκήνιο όλες τις παθογένειες της χώρας μας: Τις ακριβότερες τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ε.Ε. με το μέσο κόστος της μεγαβατώρας για το τελευταίο έτος να είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, τις υψηλότερες τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες, τις υψηλότερες τιμές στις τηλεπικοινωνίες στην Ε.Ε. και τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Πυροδοτείται από διεθνείς παράγοντες, αλλά μεγεθύνεται από εσωτερικές αστοχίες, λάθος προτεραιότητες και ελλιπή μέτρα. Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ανεργία παραμένει υψηλή, οικονομία και νοικοκυριά στραγγαλίζονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν αυξάνει μόνο τις τελικές τιμές, ακρωτηριάζει τις υγιείς παραγωγικές μονάδες και οδηγεί σε νέο κύκλο ανατιμήσεων.

Επιπλέον η καταστροφική υγειονομικά και οικονομικά διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κατατάσσει την Ελλάδα στις οχτώ χώρες του κόσμου (πληθυσμού > 1 εκ.) με τους περισσότερους COVID-19 θανάτους ανά 1 εκ. την τελευταία εβδομάδα (22-02-2022). Η κυβέρνηση, αφού εγκατέλειψε τα νοσοκομεία της χώρας στην τύχη τους, αφού σημείωσε μία από τις αθλιότερες επιδόσεις στην περίθαλψη του πληθυσμού και ενώ η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει με 80 νεκρούς την ημέρα, ανοίγει τα χαρτιά της για το πώς φαντάζεται το ΕΣΥ της επόμενης μέρας: καμία κουβέντα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία κουβέντα για εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, αλλά με ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν επ’ αμοιβή και με ιδιωτικές εταιρείες να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία για το δικό τους κέρδος.

          Η προσπάθεια της κυβέρνησης με την καταστολή και τους αντεργατικούς νόμους να επικρατήσει ο φόβος, η σιωπή και να μπουν τα συνδικάτα και οι αγώνες στο γύψο, θα συναντήσει την καθολική αντίδραση όλων των εργαζομένων.Κανένας και καμία εργαζόμενος/η μόνος/η  απέναντι στο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Όλοικαι όλες μαζί εργαζόμενοι/ες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα ενώνουμε τις φωνές μας και δυναμώνουμε τον ενιαίο αγώνα:

  • για το δικαίωμα στη δουλειά: μόνιμη και σταθερή εργασία, κατάργηση όλων των αντιεργατικών νόμων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,
  • για την προστασία όλων των δημοσίων αγαθών όπως το ρεύμα και το νερό, μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
  • για την προστασία της δημόσιας υγείας: δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στελεχωμένο και εξοπλισμένο κατάλληλα, ώστε να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται και να καλύπτει καθολικά τον πληθυσμό της χώρας,επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
  • για την προστασία της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας: Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, Μέτρα Υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα χιλιάδες οργανικά κενά, Αυξήσεις στους μισθούς, Παιδαγωγική ελευθερία και Δημοκρατία στα σχολεία – κατάργηση των δοτών «αιρετών» από τα υπηρεσιακά συμβούλια, κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικώννόμων(αξιολόγηση κ.α.)
  • για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συνολικά στο λαϊκό εισόδημα, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ, το ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ, στις  12 τομεσημέρι

στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην πλ.ΡήγαΦεραίου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΤ