Ελιγμοί Παπανδρέου για συγκυβέρνηση αλλά λέει ότι δεν παραιτείται

gap-00000_thumb_medium500_0

Το όνομα του σημερινού διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, ακούγεται ήδη ότι είναι από τα πρόσωπα που θεωρείται πιθανό να τοποθετηθούν στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού – έπειτα από πιθανή συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για συγκυβέρνηση- μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Για κάποιους ο κ. Προβόπουλος θεωρείται ως ο επικρατέστερος, όμως ακούγεται επίσης και το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου, τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης διευκρίνισε ότι στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς εννοεί να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν θα απαρτίζεται από πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το σημερινό ραντεβού Παπανδρέου – Παπούλια δεν επιβεβαιώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες στο protothema.gr, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ζητήσει να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Η πληροφορία για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπούλια, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Δημήτρης Ρέππας ήταν αφορμή να εκδηλωθεί μια μίνι σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συνεργάτη του πρωθυπουργού. Κι αυτό διότι το στέλεχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο κ. παπανδρέου δεν θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Παπούλια δέχθηκε έντονες επιπλήξεις από τον κ. Ρέππα.

Στο μεταξύ στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοινώθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου θα εκφωνήσει ομιλία από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού.

Με έμμεσο τρόπο, δηλαδή, το Μέγαρο μαξίμου προαναγγέλει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, τουλάχιστον μέχρι να μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής.

Στο μεταξύ, στη Βουλή ακούγονται πιθανά ονόματα πολιτικών προσώπων που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας κυβέρνησης συνεργασίας ακούγονται και στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιάννη Αντύπα, στα πηγαδάκια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ως μεταβατικός πρωθυπουργός είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Μέχρι στιγμής, όπως είναι προφανές, ουδείς μπορεί να βεβαιώσει αν η πρόταση του κ. Παπανδρέου για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και η δημόσια δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας σημαίνει ότι οι δύο αρχηγοί έχουν συμφωνήσει να σχημαίσουν κυβερνηση συνασπισμού.

protothema.gr