Σύσκεψη για την πολιτική προστασία στη Θεσσαλία

polotiki_prost_copy

Συνεργασία, ετοιμότητα κι επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των πιθανών χιονοπτώσεων & πλημμυρών ενόψει του χειμώνα, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Προϊσταμένων Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας. 

Στη σύσκεψη, που είχε ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από τυχόν χιονοπτώσεις και πλημμύρες, συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας κ. Αθαν. Μπέης, ο Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Αλευράς, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, της Αεροπορίας, των κατά τόπους Δασαρχείων, του ΟΤΕ, των ΔΕΥΑ, των Δήμων, των εθελοντικών οργανώσεων και βεβαίως των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε βαρύτητα κυρίως στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για τον αποχιονισμό όλου του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, ενός έργου που, όπως επισημάνθηκε, τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τους Αντιπεριφερειάρχες, καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου 2011, ο «Καλλικράτης» ήρθε να προσθέσει στις Περιφέρειες, πέρα από τη συντήρηση των επαρχιακών δρόμων που ήδη είχαν στις αρμοδιότητές τους, και τους εθνικούς οδικούς άξονες, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και την αύξηση των αντίστοιχων κονδυλίων. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και μέσα από μία στενή συνεργασία και αλληλεγγύη να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία, βεβαίως, απευχόμαστε να συμβούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λέμε όχι στη ραθυμία και την επανάπαυση. Έχουμε να επιτελέσουμε το πιο δύσκολο έργο, στην πιο δύσκολη χρονικά στιγμή. 

Στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας ήρθε να προστεθεί και το εθνικό οδικό δίκτυο που προηγουμένως βρισκόταν στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς βέβαια να λάβουμε επιπλέον πόρους. Επιπρόσθετα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και χρέη του παρελθόντος. Παρόλαυτά, έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην αφήσουμε κανένα δρόμο κλεισμένο, δεν θα αφήσουμε κανέναν οικισμό αποκλεισμένο. 

Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν κι ακόμη παραπάνω, με γνώμονα την αλληλεγγύη, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που οι Δήμοι δεν έχουν πόρους ή και το ίδιο το κράτος είναι δυσκίνητο, για να δράσουμε ουσιαστικά όπου παραστεί ανάγκη. Κι αυτό είναι κάτι που το αποδείξαμε και με την επέμβασή μας στην περίπτωση των πυρκαγιών το καλοκαίρι, διότι οριοθετήσαμε από την αρχή το ρόλο του καθενός και προλάβαμε τα χειρότερα. 

Αυτή τη στιγμή αυτό από το οποίο κινδυνεύουμε είναι οι ενδεχόμενες χιονοπτώσεις. Όμως, έχουμε ήδη προχωρήσει τόσο στη διαδικασία κατανομής των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, όσο και στις επαφές για συνεργασία με ιδιώτες σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο, αλλά και στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών, όπως είναι το αλάτι. 

Παράλληλα, έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, ενώ θα γίνουν και άλλα. Η ενέργεια όμως στην οποία δίνουμε τη μέγιστη βαρύτητα είναι η συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν ανήκουμε σε εκείνους που δρουν μεμονωμένα. Η πολιτική μας φιλοσοφία είναι ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί για να κάνουμε ένα βήμα συνεισφοράς . Ακόμη περισσότερο, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η λειτουργία του κράτους συνεχίζεται και δεν διακόπτεται, ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές. Κι αυτό είναι ένα στήριγμα για τον πολίτη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη».


Η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου επεσήμανε κατά την τοποθέτησή της: «Ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα των έκτακτων καιρικών φαινομένων στο οδικό μας δίκτυο, το οποίο βεβαίως αυξήθηκε κατά πολύ. 

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε μία επιπλέον δυσκολία: να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την επιβάρυνση των εναλλακτικών διαδρομών, τόσο αυτού των παραλίων, όσο και του δικτύου της Ελασσόνας, από το κλείσιμο των Τεμπών. Όλος αυτός ο κυκλοφοριακός φόρτος που διοχετεύεται στις εναλλακτικές διαδρομές, θα καταπονήσει το επαρχιακό μας δικτύο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα κατολισθήσεων ή φθορών και κατά συνέπεια μία ενδεχόμενη έλευση του χιονιά να δυσχεράνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο». 

Η κ. Καραλαριώτου τόνισε επίσης ότι, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με την Τροχαία, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Λάρισας έχουν ήδη εντοπίσει και καταγράψει τμήματα των παραπάνω εναλλακτικών διαδρομών που παρουσιάζουν σημαντική επιβάρυνση όταν κλείνουν τα Τέμπη. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για διάνοιξη των δρόμων σε περίπτωση χιονόπτωσης, με τη βαρύτητα να δίνεται αρχικά στους εθνικούς δρόμους κι έπειτα στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος, επεσήμανε: «Κάναμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε ακόμη και ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν».

Ο Αντιπεριφεριάρχης Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης ανέφερε ότι τα Τρίκαλα επωμίστηκαν μεγάλο μέρος του εθνικού οδικού δικτύου που ήρθε στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, αλλά τόνισε ότι θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και με τη συνδρομή της Αστυνομίας, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν σε κάθε περίπτωση ανοικτοί και να μην επαναληφθούν άσχημα φαινόμενα παλιότερων ετών.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Αργ. Κοπάνας επεσήμανε ότι στο καταπονημένο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας, προστίθενται και οι δυσκολίες του ορεινού όγκου του Πηλίου, όπου πέρυσι σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας κατολισθήσεων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η μικρή χιονόπτωση που ήδη σημειώθηκε κατά τον Οκτώβριο στη Μαγνησία, έκανε να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά μας και να είμαστε πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και στη συνέχεια τυχόν δυσκολίες. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη συνεργασία μας με την Τροχαία, προκειμένου να ρυθμίζεται τάχιστα η κυκλοφορία, σε περιπτώσεις καιρικών προβλημάτων».

Στη σύσκεψη, το συντονισμό της οποίας είχε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Καραμπούζης, παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κ. Μέγας, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και Μαγνησίας κ. Χρ. Καλομπάτσιος και κ. Λεωνίδας Ρίνης αντίστοιχα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Μαρία Μαμάρα και Φ. Χήρας, καθώς και Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας όλων των Ενοτήτων.

Τα μέτρα που τονίσθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν αναφορικά με τις πλημμύρες & χιονοπτώσεις είναι τα εξής:

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες όπως Διεύθυνση Τεχνικών Έργων– ΔΕΥΑ- ΔΗΜΟΙ να μεριμνήσουν για την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών :

Να γίνει ο έλεγχος και καθαρισμός των ρεμάτων στις ζώνες δικαιοδοσία τους ( Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΗΜΟΙ στις ζώνες ευθύνης τους ). 

Να κάνουν τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί η κατασκευάζονται (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΗΜΟΙ στις ζώνες ευθύνης τους) .

Να προχωρήσει η έκδοση σχετικής απόφασης για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργου (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων).

Έλεγχος των φρεατίων και καθαρισμός αυτών από τις αντίστοιχες (ΔΕΥΑ ή ΔΗΜΟΙ).  

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όταν υπάρξει ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) τότε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας άμεσα θα ενημερώνει αφενός μεν τους Δήμους και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες με FAX αλλά και τηλεφωνικά αφετέρου προς τα ΜΜΕ, ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος από πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Όταν και εφόσον υπάρξει ανάγκη άμεσης επέμβασης μηχανημάτων θα πρέπει να γίνεται άμεσα από τους Δήμους αλλά και από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.
Φυσικά η επέμβαση θα γίνεται στις ζώνες ευθύνης κάθε συναρμόδιας Υπηρεσίας.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Να οριστεί εκπρόσωπος από τους Δήμους , Δημοτικά Διαμερίσματα (όσοι δεν έχουν ορίσει ακόμη) κυρίως στους ορεινούς όγκους Ολύμπου και Κίσαβου και να σταλεί έγγραφο στην Περιφέρεια με τηλέφωνο σταθερό και κινητό για άμεση επικοινωνία ,έτσι ώστε να υπάρχει επαφή για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην ευρύτερη περιοχή.

Θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην χρήση μηχανημάτων αποχιονισμού αλλά και στην ρήψη αλατιού η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είναι επιζήμια για το περιβάλλον και έχει ένα σοβαρό οικονομικό κόστος.

Ο αποχιονισμός των οδικών δικτύων θα γίνεται πρώτα στο Εθνικό δίκτυο στην συνέχεια στο επαρχιακό και ακολουθεί το Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο καθώς και τά ποιμνιοστάσια.

Εάν και εφόσον τα προβλήματα είναι έντονα θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και κατανόηση από όλους μας για την σειρά αποχιονισμού.

ΔΕΗ – ΟΤΕ

Έλεγχος στις υπέργειες γραμμές ειδικά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο που υπάρχει πιθανότητα έντονης χιονόπτωσης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η Αστυνομία είναι υπεύθυνοι για την εκτροπή της κυκλοφορίας όταν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα ,ειδικά για αυτό το θέμα θα πρέπει να ενημερώνονται οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων ότι πρόσβαση θα έχουν οι εμπλεκόμενοι όπως : 
Πολιτική Προστασία , οι συναρμόδιες υπηρεσίας καθώς επίσης και οι εθελοντικές οργανώσεις και να μην δημιουργούνται οργανωτικά προβλήματα. 

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπήρξε και ευχόμαστε να υπάρξει άριστη συνεργασία και στο άμεσο μέλλον , αλλά στον αποχιονισμό εμπλέκεται μόνο το τμήμα της ΕΜΑΚ με το οποίο συνεργαστήκαμε και στο παρελθόν με άριστα αποτελέσματα .Σε περίπτωση βέβαια πλημμυρών είναι υπεύθυνη για την άντληση των υδάτων κυρίως σε κατοικίες . 

ΣΤΡΑΤΟΣ

Να ορισθούν δύο άτομα (τακτικό – αναπληρωματικό) υπεύθυνα για την μέριμνα προς χρήση των Μηχανημάτων του Στρατού (διαδικασίες αδειοδότησης) σε οποιαδήποτε θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας , όταν έχουμε μεγάλο ύψος χιονιού η έντονες πλημμύρες.

Ο υπεύθυνος αυτός θα είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα και θα ενημερώνεται από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας.

Ο στόχος θα είναι να ξεπεραστούν εμπόδια και η διαδικασία να είναι πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.

ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ

Οι δασικές Υπηρεσίες δεν εμπλέκονται στην διαδικασία αποχιονισμού & πλημμυρών αλλά με την εμπειρία που διαθέτουν μπορούν να συνδράμουν εάν και εφόσον χρειασθεί . Θα πρέπει όμως κατά την διάρκεια του χειμώνα να προετοιμασθούν κατάλληλα έτσι ώστε να συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες και να ζητήσουν τα ανάλογα χρήματα από τα συναρμόδια Υπουργεία για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών , καθαρισμός δασικών δρόμων κλπ. 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο θεσμός των εθελοντικών οργανώσεων , οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας , με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι εθελοντικές οργανώσεις κυρίως μέχρι σήμερα συμμετείχαν σε περιπόλους για την πυροπροστασία των δασών στους ορεινούς όγκους Ολύμπου & Κισάβου.

Τη προηγούμενη όμως χρονιά συμμετείχαν ενεργά σε έρευνες , όπως της Γαλλίδας ορειβάτισσας στον Όλυμπο η οποία τελικά δεν βρέθηκε , αλλά και στον Λαρισαίο ορειβάτη Μίμη Αγοραστίδη τον οποίο τελικά έσωσαν την τελευταία στιγμή. 

Σήμερα με την εμπειρία που διαθέτουν σε εξειδικευμένες καταστάσεις θεωρούμε ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν οποτεδήποτε χρειασθεί.