Έλεγχος σε όλες τις καταθέσεις πάνω από 100.000 €

thirides trapezas

«Λαβράκια» (και ίσως εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία) υπολογίζεται ότι θα φέρει ο έλεγχος που διενεργείται από το ΣΔΟΕ και από τους οικονομικούς εισαγγελείς στα 65 CD που έχουν ήδη παραδώσει όλες οι τράπεζες και αφορούν ημεδαπούς καταθέτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, αφορούν καταθέσεις της περιόδου 2000-2012, σε πρώτη φάση, για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και σε δεύτερη για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι θα αφορούν 1.215.000 κινήσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 100.000 και έγιναν στη διάρκεια της επίμαχης αυτής περιόδου.

Περίπου 43 δισ. ευρώ είναι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι μη εγγυημένες καταθέσεις, αυτές δηλαδή που ξεπερνούν το όριο των 100.00 ευρώ και πρόκειται τώρα να «ξεσκονιστούν», προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους ανταποκρίνονται σε αυτές. Πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ υπερβαίνουν τις 16.000.

Πρόκειται για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου πάταξης της φοροδιαφυγής, αφού για τη διασταύρωση στοιχείων δεν απαιτείται αίτηση ή χρόνος για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν πλέον στους υπολογιστές τους τις τραπεζικές καταθέσεις και, συγκρίνοντάς τες με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι, μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να διαπιστώσουν αμέσως ποιοι υπέκρυψαν εισοδήματα.

Δημιουργείται ειδικό επιτελείο ελεγκτών

Τα στοιχεία που παρέδωσαν οι τράπεζες στο ΣΔΟΕ και στους οικονομικούς εισαγγελείς είναι εντυπωσιακά και αφορούν, σύμφωνα με τους ελεγκτές, σημαντικό αριθμό πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα κατά των οικονομικών εγκλημάτων κ. Π. Αθανασίου η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επιτελείου ελεγκτών, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο, δηλαδή των αντιπαράθεση των τραπεζικών καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Αν και ακόμη δεν έχει πλήρως στελεχωθεί η υπηρεσία (έχουν ήδη αποσπασθεί 6 ελεγκτές – οι οποίοι εκπαιδεύονται – και αναμένεται να αποσπασθούν άλλοι 12) υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.

Άμεσα μέτρα αν διαπιστωθεί παράβαση

Τι γίνεται, όμως, εάν από τους ελέγχους των καταθέσεων διαπιστωθεί ότι κάποιοι έκρυψαν ποσά ή έχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική τους δήλωση; Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, θα γίνεται δέσμευση καταθέσεων τουλάχιστον με το ποσό που θα ισούνται με το φόρο που θα πλήρωνε ο φορολογούμενος, εάν είχε δηλώσει το εισόδημά του. Αυτό θεωρείται, ωστόσο, ως προσωρινό μέτρο και, όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο οικονομικός εισαγγελέας, «θα πρέπει η υπόθεση σε εύλογο χρόνο να καθαρίζει».

Πηγή: Βήμα της Κυριακής/enikos