Ελαχιστοποιείται  ο κίνδυνος καρκίνου μαστού

Ελαχιστοποιείται  ο κίνδυνος καρκίνου μαστού με την προφυλακτική μαστεκτομή για τις γυναίκες που έχουν γονίδια BRCA1 και 2

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ’ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ: ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ME ΑΡΙΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Διατηρείται πλήρως η θηλή και η θηλαία άλως

Παρόλο που από το σύνολο όλων των περιπτώσεων  καρκίνου  μαστού,  μόνο το 10% οφείλεται στη μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1 και 2, εντούτοις εάν αυτά τα γονίδια  υπάρχουν, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού,  σε οποιαδήποτε ηλικία είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ξεπερνώντας το 70%.

«Τώρα πλέον οι γυναίκες με γονιδιακή επιβάρυνση και περιπτώσεις καρκίνου σε άμεσους συγγενείς τους, που θέλουν να διασφαλίσουν την υγεία τους, δεν θα πρέπει να «φοβούνται» την προφυλακτική μαστεκτομή, δεδομένου ότι με μία πρωτοποριακή  μέθοδο η αποκατάσταση των μαστών είναι εξαιρετική και το κυριότερο σε ΕΝΑ μόνο χειρουργείο», τονίζει ο Χειρουργός Μαστού Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, MDMPhil(UK), FACS, Διευθυντής της Μονάδας Μαστού του  Θεραπευτηρίου Metropolitan και Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού(ΕΧΕΜ).

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει, πως, με τη νέα μέθοδο είναι «αξιοσημείωτη η μικρότερη ταλαιπωρία της γυναίκας, η αποφυγή διπλής αναισθησίας, η αποφυγή του χειρουργικού κινδύνου, η διπλή νοσηλεία αλλά και το μικρότερο κόστος της επέμβασης».

Φυσικά, η προφυλακτική μαστεκτομή πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις, όπως καταρχάς την επιθυμία της ίδιας της γυναίκας να υποβληθεί στην επέμβαση και δευτερογενώς να μην είναι καπνίστρια, να μην έχει νοσήσει και υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, καθώς και να μην υπάρχουν δερματικά νοσήματα ή μεγάλοι, πτωτικοί μαστοί.

«Το βασικό στις περιπτώσεις που η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί», προσθέτει ο κ. Βενιζέλος, «είναι πως η γυναίκα δεν επιβαρύνεται ψυχολογικά για κάτι που σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν ευθύ πλήγμα για την καλαισθησία της αλλά και τη συνολική γυναικεία της υπόσταση.

Με την ‘’ONESTAGETECHNIQUE’’, η επιτυχία της οποίας εξαρτάται τόσο από την εμπειρία και τη συνεργασία της χειρουργικής ομάδας που απαρτίζεται από χειρουργό μαστού και πλαστικό χειρουργό, όσο και από όλες τις διαδικασίες άψογου σχεδιασμού και τεχνικής και του απαραίτητουfollowup, η μαστεκτομή και η αποκατάσταση γίνεται από την ίδια χειρουργική τομή, απ’ όπου αφαιρείται ο μαστός κάτω από το δέρμα και στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό ένθεμαανάλογου όγκου και σχήματος με τον μαστό που αφαιρείται».

Η επέμβαση έχει συνολική διάρκεια 4-6 ώρες ανάλογα με τον τύπο της μαστεκτομής (ετερόπλευρης ή αμφοτερόπλευρης), η νοσηλεία δεν ξεπερνάει τις 3 ημέρες χωρίς ιδιαίτερη αναλγητική αγωγή και η ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά της μετά από περίπου 15 ημέρες, με άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα και χωρίς τίποτα να θυμίζει στην εμφάνισή της το ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση μαστεκτομής.