Έκτακτα μέτρα 2 δισ. ζητά η Τρόικα σύμφωνα με την Wall Street Journal

 

174cf_XL

 

 

 

Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας μιλούν για άμεσα εισπρακτικά μέτρα, μόνο που δεν γνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Ήδη οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις αναλογιζόμενοι και τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν αλλά και την αδυναμία τους.

Με την ύφεση στο 6 τοις εκατό και την οικονομία στην εντατική, η λήψη πρόσθετων μέτρων 2 δισ., εντός του 2012, θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής αναταραχής και θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση συνεργασίας.

Η ΔΗ.ΜΑΡ είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν γίνει αποδεκτή αυτή η απαίτηση της τρόικας που αποδίδει την υστέρηση των στόχων και την αναγκαιότητα επιβολής νέων μέτρων 2 δις ευρώ, στις διπλές εκλογές και στην παράλυση του κρατικού μηχανισμού από τις αρχές Απριλίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να στηριχθεί στους 162 βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να θεωρείται δεδομένος και αυτός ο αριθμός αφού στις τάξεις των βουλευτών επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία.

Η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ν.Δ από τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η μη εκλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών που συμμετείχαν στην προηγούμενη βουλή, επηρεάζουν την κρίση και την πολιτική συμπεριφορά των βουλευτών.

Η διαφαινόμενη απαίτηση της τρόικας για την επιβολή μέτρων, δεν αποτελεί μπλόφα ούτε και διαπραγματευτικό όπλο. Έχει αποδειχθεί, κατά το παρελθόν, ότι οι τρόικα και οι δανειστές δεν λειτουργούν με πολιτικούς όρους αλλά με αυστηρά τεχνοκρατικούς και όποτε υπήρχε υστέρηση στόχων η λύση που προκρινόταν ήταν τα εισπρακτικά μέτρα και οι οριζόντιες περικοπές.

Το πρόβλημα είναι ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση Σαμαρά, έστω και αν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα έχει χάσει πολύ γρήγορα το πολιτικό της κεφάλαιο και η αποσταθεροποίηση της φαντάζει πολύ πιθανή.

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας πληροφορηθεί τις απαιτήσεις και τις διαθέσεις της τρόικας, εμφανίζεται ψύχραιμος και θεωρεί ότι πολλά θα κριθούν όχι μόνο από τη σημερινή συνάντηση μαζί τους αλλά και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει, άμεσα, με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Επισημαίνουμε, ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Μόντι αναγκάστηκε να απειλήσει την κ. Μέρκελ με παραίτηση της κυβέρνησής του για να κάμψει τις αντιστάσεις της. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ιταλία θα πήγαινε σε εκλογές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι δυνάμεις που θέλουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ήδη, ο πρώην Πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι μιλάει πλέον ανοιχτά για αυτό το ενδεχόμενο και δεν αποκλείεται να το χρησιμοποιήσει, ως όχημα, για την ολική επαναφορά του στην πολιτική σκηνή.

newsbomb.gr