Έκπτωση έως 2.200 ευρώ από ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιες συναλλαγές αφορά

Η έξτρα έκπτωση έως 2.200 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, θα εμπεριέχει και την οικοδομική δραστηριότητα. Η οικοδομή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται στην διακεκαυμένη ζώνη της φοροδιαφυγής και μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτιμάται ότι μπορούν να περιοριστούν τα φαινόμενα απειθαρχίας. Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ, μέσω της εν λόγω έκπτωσης, προσφέρει ισχυρά κίνητρα και μπόνους για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το φορο-μπόνους που κατά περιπτώσεις θα φτάνει τα 2.200 ευρώ,  περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, όπως θα προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη, κάθε φυσικό πρόσωπο που θα πληρώνει ηλεκτρονικά, για παροχή υπηρεσιών, τους παρακάτω επαγγελματίες, θα του αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των εξόδων, με το ποσό της έκπτωσης όμως να μην υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Στη λίστα των επαγγελματιών, στην οποία προστίθενται οι οικοδομικές εργασίες, βρίσκονται οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί,  γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Επίσης, στο επερχόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται και το εξής: τα ιατρικά έξοδα που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, πλην της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της αγοράς φαρμάκων, θα λογίζονται στο διπλάσιο «μέγεθος», σε σχέση με τώρα, αναφορικά με την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από ηλεκτρονικές δαπάνες.

sofokleousin.gr