Εκπαιδευτική – Περιβαλλοντική επίσκεψη του ΓΕΛ Προαστίου

20140207 123415-x

Στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Αγωγής και των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο σχολείο μας, Γενικό Λύκειο Προαστίου Καρδίτσας κατά το σχολικό έτος 2013 -2014, «Το σπήλαιο της Θεόπετρας Καλαμπάκας» και «Φαράγγια, υπόγεια νερά και σπήλαια της Ελλάδας», πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων, στο σπήλαιο της Θεόπετρας Τρικάλων.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014 και συμμετείχαν 10 μαθητές της Α΄ τάξης (τμήμα Α2, 09 κορίτσια, 01 αγόρι) και 16 μαθητές της Β΄ τάξης (10 κορίτσια,6 αγόρια) του σχολείου μας και τρεις (3) συνοδοί καθηγητές Φιλιώ Μπεχράκη, ΠΕ02 (αρχηγός), Σωτήρης Παπαχρήστος, ΠΕ03 (συνοδός) και Ελένη Κόκοβα,ΠΕ02 (συνοδός).

Την Παρασκευή 07 / 02 / 2014 και ώρα 8:30, αναχωρήσαμε από το χώρο του σχολείου με μισθωμένο πούλμαν από το Γραφείο Ταξιδιών Efthimiou Travel για το ΚΠΕ Περτουλίου στον προφήτη Ηλία στα Τρίκαλα, μετά το σχετικό έλεγχο της τροχαίας.

Η άφιξη στο ΚΠΕ, το οποίο βρίσκεται σε κατάφυτη τοποθεσία στο λόφο του Αι Λιά και στεγάζεται σε ευρύχωρο, ωραιότατο, παραδοσιακό πέτρινο κτίριο πραγματοποιήθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι Υπεύθυνοι του ΚΠΕ Περτουλίου, μας υποδέχτηκαν εγκάρδια.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τους υπεύθυνους για το Σπήλαιο της Θεόπετρας, τα ευρήματα σ΄ αυτό, τα σπήλαια γενικά, τις περιόδους κατοίκησής του κ.τ.λ.

Κατόπιν έγινε ένα σύντομο διάλειμμα προκειμένου οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ να μας προσφέρουν ένα σύντομο πρόγευμα. Μετά από αυτό βγήκαμε στον εξωτερικό σκεπαστό χώρο όπου ο διευθυντής του ΚΠΕ μας έδειξε τον τρόπο που οι άνθρωποι άναβαν φωτιά μέσα στα σπήλαια. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. Με το πέρας της επίδειξης, μπήκαμε μέσα στον όμορφο και λειτουργικό χώρο του ΚΠΕ, όπου χωρίστηκαν οι μαθητές σε 3 ομάδες και έπαιξαν διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη βοήθεια Η/Υ.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες στο ΚΠΕ, ήρθε η ώρα να επιβιβαστούμε πάλι στο λεωφορείο για να επισκεφτούμε από κοντά το φημισμένο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα.

20140207 122957-x

Εκεί είδαμε κάποια από τα ευρήματα διότι τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί ώστε να τοποθετηθούν στο μουσείο που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα λειτουργήσει μέσα στο 2014. Ειδικότερα, είδαμε τον ένα από τους δύο σκελετούς που βρέθηκαν εκεί, μικρούς βόλους άψητου πηλού, ίχνη φωτιάς, επάλληλα δάπεδα που μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση του ανθρώπου μέσα στο ίδιο σπήλαιο από την Παλαιολιθική ως το τέλος της Νεολιθικής εποχής- και το πιο εντυπωσιακό- ίχνη από παιδικά πέλματα ηλικίας μεταξύ 110.000-135.000 χρόνων.
Η επιστροφή στο σχολείο μας άφησε με την ανάμνηση και τη γνώση μιας εμπειρίας πραγματικά πρωτόγνωρης.

.