«Εκπαιδευτική Επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων στο Δημοτικό Αθλητικό μουσείο»

1-DSC02629

Ευαγγελίνα Κόκκα, μαθήτρια Β’1 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Η πολιτιστική ομάδα του 3ου γυμνασίου Τρικάλων, συνοδευόμενη από την διευθύντρια του σχολείου κα Ηλιάδη Αμαλία και την καθηγήτρια κα Παπαευθυμίου Μαρία, την Πέμπτη 13-02-2014,κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης μας , στην οδό Καποδιστρίου. Εκεί βρίσκεται το ιστορικό αθλητικό μουσείο του δήμου Τρικκαίων.

Το δημοτικό αθλητικό μουσείο στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο, το Καστρακίδειο, δωρεά της αειμνήστου Πόπης Καστρακίδου μεγάλης ευεργέτιδας της πόλη μας. Ιδρύεται το 1998 με βάση το συλλεκτικό υλικό του Βασίλη Πελίγκου, το αρχείο του κ. Σπύρου Μπονώτη, τις δωρεές και προσφορές επώνυμων αθλητών και απλών φιλάθλων συνδημοτών.
Σκοπός του μουσείου είναι η διάσωση, η προστασία και η προβολή των ιστορικών τεκμηρίων της αθλητικής κληρονομιάς των Τρικάλων και αυτοσκοπός του γίνεται η ανάδειξη της πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας του αθλητισμού.
Διαβαίνοντας το κατώφλι του επιβλητικού κτιρίου, η ομάδα μας συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπροστά σε έναν απροσδόκητα ανέλπιστο θησαυρό, φυλαγμένο σεμνά, μέσα στις τρεις αίθουσες του κτιρίου, από το πέρασμα του χρόνου και της λήθης.
Στον ισόγειο χώρο αναπτύσσονται το Ιστορικό τμήμα του τοπικού αθλητισμού, το τμήμα Ορειβασίας (εξαίρετη η παρουσίαση της εξέλιξης των οργάνων της ορειβασίας) και το Εκπαιδευτικό τμήμα. Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου γίνεται αναφορά στους παλαιούς και σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες και στους Παραολυμπιακούς. Επιπλέον, μια μεγάλη αίθουσα παρουσιάζει τον Παγκόσμιο αθλητισμό και τους Έλληνες πρωταθλητές. Τέλος η αίθουσα των τροπαίων είναι η αίθουσα με τα κύπελλα και τις διακρίσεις του τοπικού αθλητισμού.

Τρεις αίθουσες που εξιστορούν τους μεγάλους αθλητικούς σταθμούς της πόλης των Τρικάλων και τους συντελεστές .Τρεις αίθουσες που φιλοξενούν προσωπικά αντικείμενα των σπουδαιότερων αθλητών των Τρικάλων, γραφομηχανές, εφημερίδες με όχρινη όψη που μας γυρίζουν δεκάδες χρόνια πίσω, ποδήλατα, skateboards, μετάλλια και κύπελλα. Τρείς αίθουσες με τους τοίχους τους στολισμένους από ασπρόμαυρες φωτογραφίες παλαιότερων και νεότερων Τρικαλινών αθλητών, όπως ο Σαμολαδάς, η Σακοράφα, ο Τσιάνος, ο Γεωργαλής, ο Βάσκος και άλλοι. Μεγάλο ενδιαφέρον αποτέλεσε για την ομάδα μας , ο πίνακας ο οποίος απεικόνιζε την πορεία του ΑΟΤ Τρίκαλα από το 1964 έως και το 2011.

Παίρνοντας τον δρόμο για την έξοδό μας από το μουσείο η επίσκεψή μας είχε ολοκληρωθεί. Μέσα σε μία ώρα όλη η τοπική αθλητική ιστορία είχε ξεδιπλωθεί μπρος στα μάτια μας με συναρπαστικό τρόπο και είχε γίνει κτήμα μας. Περήφανοι για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής επωφελούμενοι, για άλλη μια φορά από την εύστοχη εκπαιδευτική μας επίσκεψη που διοργάνωσε το σχολείο μας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΛΙΑΦΑ
«Ο δοσιλογισμός κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής στην πόλη των Τρικάλων»
Στέλιος Π. Γουναρόπουλος
Μαθητής της τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 π.μ ξεκινήσαμε εγώ και οι συμμαθητές μου για την προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, συνοδεία της διευθύντριας του σχολείου μας κ. Αμαλίας Ηλιάδη και της καθηγήτριας του μαθήματος των Καλλιτεχνικών κ. Κωνσταντίας Καλλέργη.
Εκεί μας υποδέχτηκε εγκάρδια η κ. Μαρούλα Κλιάφα η οποία εν συνεχεία μας οδήγησε στην ευρύχωρη αίθουσα όπου επρόκειτο να παρακολουθήσουμε ένα project με θέμα το δοσιλογισμό κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής. Ο όρος «δοσιλογισμός» χρησιμοποιήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έχει την έννοια της συνεργασίας ατόμων ή ομάδων ανθρώπων με τον εχθρό.
Η παρουσίαση, όπως όλοι το περιμέναμε άλλωστε, ήταν καταπληκτική. Αποτελούνταν από οπτικοακουστικό υλικό σπάνιο και δυσεύρετο στις μέρες μας και το θέμα της δεν περιοριζόταν μόνο στο δοσιλογισμό αλλά περιελάμβανε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αναλυτικότερα, η παρουσίαση περιείχε εικόνες από την πόλη των Τρικάλων εκείνης της εποχής καθώς και συγκλονιστικές φωτογραφίες από το βομβαρδισμό της, εικόνες από τις τραγικές συνθήκες ζωής στην ιταλογερμανική κατοχή και πλήθος αποκομμάτων από εφημερίδες, οι οποίες πληροφορούσαν τους πολίτες για τις διεθνείς εξελίξεις και κυριότερα για σημαντικές ειδήσεις στον ελλαδικό χώρο. Επιπλέον, μάθαμε για σημαντικά γεγονότα και χρονολογίες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, για τη σκληρότητα και την απανθρωπιά των κατακτητών απέναντι στους Έλληνες, για διάσημες ελληνικές φυσιογνωμίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου και την απελευθέρωση των Τρικάλων καθώς και για όλους τους συλληφθέντες και μη, δοσίλογους της κατοχής. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η παρουσίαση ήταν εμπλουτισμένη με διάφορα ακούσματα όπως γερμανικά πολεμικά εμβατήρια, τον εθνικό μας ύμνο κ.ά., τα οποία μας έφεραν πιο κοντά στο κλίμα της εποχής και κέντρισαν ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον μας. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση η κ. Κλιάφα μάς μίλησε συνοπτικά για όσα είδαμε και ακούσαμε και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε να της κάνουμε. Αποχωρώντας από το κτήριο, μας πρότεινε, αν φυσικά είχαμε χρόνο, να μας κεράσει από ένα ποτηράκι βυσσινάδα. Προφανώς, μη μπορώντας να αντισταθούμε σε ένα τέτοιο πειρασμό, σαν παιδιά που είμαστε άλλωστε, απολαύσαμε το δροσιστικό αναψυκτικό και αναχωρήσαμε γεμάτοι χαρά και ευχάριστες εμπειρίες για το σχολείο μας.
Συνοψίζοντας, αποκομίσαμε, δίχως αμφιβολία πολλά πράγματα από αυτή της επίσκεψη που κάναμε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τις συνέπειες του πολέμου στον άμαχο πληθυσμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που επικρατούσε στην κατοχή και το πόσο άσχημο ήταν το φαινόμενο του δοσιλογισμού την εποχή που οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι και προσπαθούσαν με ό,τι μέσα διέθεταν να αποτινάξουν τον ιταλογερμανικό ζυγό. Η εμπειρία αυτή μου θύμισε για ακόμα μια φορά το πόσο περήφανοι και ευγνώμονες πρέπει να αισθανόμαστε για αυτούς που αγωνίστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ώστε να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Μου θύμισε τέλος, ότι κάποιοι είναι ικανοί να προδώσουν ακόμα και την πατρίδα τους μπροστά στο μεγάλο δέλεαρ του χρήματος.

.