Εκδήλωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα για τους εκτελεσθέντες στα Νταμάρια

ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΤΙΜΗΣ –  ΜΝΗΜΗΣ – ΔΙΔΑΓΜΑΤΩΝ

Για τους εκτελεσθέντες με αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου 1947-49 ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΗ , 11πμ στα Νταμάρια Τρικάλων (οδός Χασίων)

Τιμή στους αλύγιστους του ταξικού αγώνα

Παρά την ήττα στα Δεκεμβριανά το 1944 και τη Συμφωνία της Βάρκιζας το ΚΚΕ εξακολουθούσε να είναι η κύρια πολιτική δύναμη με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη σε όλη τη χώρα που του έδιναν τη δυνατότητα να είναι πρώτη συνδικαλιστική δύναμη και οι εφημερίδες του “Ριζοσπάστης” και “Ελεύθερη Ελλάδα” να είναι στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας.

Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 1946 η κατάσταση ρυθμιζόταν από τη Συμφωνία της Βάρκιζας, που επέτρεπε να εξαπολύεται άγριο κυνηγητό σε βάρος των ΕΑΜικών δυνάμεων.

Στη φάση αυτή το αστικό καθεστώς προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων,  όπως οι εκλογές του 1946 που καταγγέλθηκαν από το ΚΚΕ σαν νόθες και δεν μετείχε σε αυτές, το δημοψήφισμα για την επάνοδο του μονάρχη, την κατάθεση από την κυβέρνηση Τσαλδάρη του Γ’ Ψηφίσματος μέχρι και την ίδρυση των εκτάκτων στρατοδικείων.

Στο Έκτακτο Στρατοδικείο που θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στα Τρίκαλα από τον Μάη του 1947 θα οδηγηθούν και θα δικαστούν με πλαστές κατηγορίες και συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδες πατριώτες και πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα γράφοντας με το αίμα τους τη δοξασμένη και περήφανη ιστορία αγώνων του ΚΚΕ για το λαό και την εργατική τάξη.                                                                                                                                                                                                   Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ,  η ΚΟΒ Μπάρας διοργανώνει την Κυριακή 10 Ιούνη 2018 και ώρα 11 π.μ. εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στα Νταμάρια Τρικάλων μετά από καταδικαστικές αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρικάλων την περίοδο 1947-1949.

Η εκδήλωση θα γίνει στη θέση Νταμάρια (Οδός Χασίων) στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και θα περιλαμβάνει:

* Ιστορικό των εκτελέσεων με αποφάσεις του έκτακτου Στρατοδικείου Τρικάλων 1947 – 49.

* Πολιτική Ομιλία

* Προσκλητήριο Νεκρών.

* Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με μουσική και ποιήματα.

Με κεντρικό σύνθημα  Γράψαμε Ιστορία – Συνεχίζουμε – Θα Νικήσουμε καλούμε το λαό των Τρικάλων και τους απογόνους των αγωνιστών να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Να τιμήσουμε όλους εκείνους που βάδισαν αγέρωχοι και αλύγιστοι μέχρι το θάνατο για τη νίκη του λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας.