Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων

 HPIM4635

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 στο Κουρσούμ Τζαμί.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά Γ’ Δημοτικού 3-7/11/2014 με θέμα «τα παιδία …παίζει» το παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, στο Κουρσούμ Τζαμί.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό Σύλλογο «Νουτοπία», μετά από πρόταση του ΣΦΛΜΤ προς το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με την ΠΕΔ Θεσσαλίας (παράρτημα Τρικάλων).
Με τον άρτιο συντονισμό της Δ/νσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης , περισσότερα από 400 παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν σημαντικές πληροφορίες για το παιχνίδι και το ρόλο του στη ζωή τους.
Την εκδήλωση επιμελήθηκαν η πρόεδρος κα Ρόρα Παπαναστασίου και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ : Αρετή Αναγνωστιάδη Μοράκη, Λόλα Κατσανούλη, Λίτσα Βράκα
Ευθύμης Κουφογιάννης, Φανή Μπαλαμώτη και Λίτσα Τσιρέπα.

HPIM4632

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο του ΣΦΛΜΤ στη διάσωση διατήρηση και προβολή της παράδοσης του τόπου μας.
Παραβρέθηκαν επίσης η Προϊσταμένη της Δ/νσης Παιδείας & Πολιτισμού κα Αννα Τουρτούνη η οποία μίλησε για την αγαστή πολυετή συνεργασία του Συλλόγου με τις δομές Πολιτισμού του Δήμου, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμου κα Μαρίζα Τσιούτσια.

Η Γραμματέας του Δ/κού Συμβουλίου του ΣΦΛΜΤ κα Αρετή Αναγνωστιάδη Μοράκη, μίλησε για τη συμβολή του Συλλόγου στην τωρινή δραστηριότητα για τα παιδιά αλλά και σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα προηγούμενων ετών που διοργανώθηκαν με επιτυχία και αγκαλιάστηκαν από τα παιδιά και τους γονείς με την σημαντική συμβολή τοπικών λαογραφικών φορέων. Αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαία συγγραφική δραστηριότητα της κεντρικής ομιλήτριας της βραδιάς κας Τούλας Τίγκα. Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα όπως η πλούσια συλλογή του ΔΛΜΤ ξαναβρεί την θέση της και δοθεί ξανά στο κοινό και ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Τρικαλινή συγγραφέας κα Τούλα Τίγκα η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στην σημαντική θέση που έχει η παράδοση στην οικοδόμηση της τοπικής πολιτιστικής εικόνας των Τρικάλων , προσθέτοντας μνήμες και βιώματα προσωπικά από τα Τρίκαλα μιας παλιότερης εποχής . Επικεντρώθηκε στο ρόλο του Λαογραφικού Μουσείου στην πόλη , την επιρροή που ασκούν τα αντικείμενα στις νεώτερες γενιές καθώς και τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του στον κοινωνικό ιστό.

Μετά το τέλος της ομιλίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών (ευγενική παραχώρηση του κ. Χαράλαμπου Τσιφτή) και να γευθούν παραδοσιακές γεύσεις από τον μπουφέ που ετοίμασαν τα μέλη του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά την συγγραφέα κα Τούλα Τίγκα για την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόσκληση του Συλλόγου, αλλά και τον Δημήτρη Τσαρουχά για τη δημιουργική συμβολή του.

.