Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ηρωικής ΕΠΟΝ

epon 43 copy

Την ημέρα-σταθμό (23 Φλεβάρη) που συμβολίζει την επέτειο ίδρυσης της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ) επέλεξε η Ν.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται , ούτε προσκυνά», το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων της ΚΝΕ μαζί με παλαίμαχους κομμουνιστές που έδρασαν μέσα από την ΕΠΟΝ και που τώρα συνεχίζουν να δρουν από το μετερίζι της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) συναντήθηκαν μπροστά στο μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Εκεί πραγματοποίησαν μια συμβολική κίνηση καταθέτοντας λίγα λουλούδια στο μνημείο. Άλλωστε δε συναντιούνται για πρώτη φορά , αφού βρίσκονται συχνά στους δρόμους του αγώνα , αλλά και για τη γνωριμία με την ιστορία της αντίστασης. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, οι μαθητές –μέλη της ΚΝΕ έκατσαν και διάβασαν , έψαξαν στοιχεία ,συναντήθηκαν με παλαίμαχους αγωνιστές και έφτιαξαν μια εργασία για τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών στα Τρίκαλα, την οποία κατέθεσαν σε πανελλαδικό διαγωνισμό της ΚΝΕ με θέμα τόποι μαρτυρίας του λαού και της νεολαίας. Αυτή τους την εργασία οι μαθητές της ΚΝΕ θα την παρουσιάσουν και σε ανάλογη εκδήλωση στα Τρίκαλα.
Τα άσπρα μαλλιά των παλαίμαχων κομμουνιστών και αγωνιστών της ΕΠΟΝ με τους νεολαίους έδωσαν συνέχεια στη συνάντησή τους στο χώρο του δημαρχείου για το κυρίως μέρος της εκδήλωσης. Εκεί παρακολούθησαν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο από τις ηρωικές στιγμές της ΕΠΟΝ που σκόρπισε συγκίνηση και αναμνήσεις στους παλιότερους αλλά και αντιμετωπίστηκε με θαυμασμό από τους νέους. Ένα δρώμενο που στήθηκε από μαθητές και φοιτητές μέλη της ΚΝΕ και αναβίωσε τα θρυλικά χωνιά και τα –επίκαιρα και σήμερα- συνθήματα της ΕΠΟΝ.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ομιλία από τη Γεωργία Καπέτη, Γραμματέα του ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, η οποία αφού επισήμανε πως η ίδρυση της ΕΠΟΝ ήταν ένα από τα μεγάλα δημιουργήματα των κομμουνιστών μαζί με χιλιάδες πρωτοπόρος νέους της εποχής, τόνισε τα εξής:
« Το μήνυμα της λοιπόν της ΕΠΟΝ για εμάς σήμερα είναι η αγωνιστική στάση ζωής για όλα όσα δικαιούμαστε! Μήνυμα ότι τα όνειρα και τα «θέλω» μας από τη ζωή κατακτιούνται στην πράξη, με μικρές και μεγάλες καθημερινές, συλλογικές μάχες! Όχι με παρακάλια και διαπραγμάτευση με τους εκμεταλλευτές του λαού.
Σήμερα καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές τους νέους εργαζόμενους, να στρατευτεί στον συλλογικό μαχητικό αγώνα για την ανατροπή της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας στην οποία καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειες μας η κυβέρνηση και η ΕΕ για να συνεχίσει να βγάζει υπερκέρδη η αστική τάξη, εγχώρια και ξένη.
Θέλουμε με το παράδειγμα της ΕΠΟΝ να μην πάρουμε «απουσία» από τον αγώνα, γιατί αλλιώς θα πάρουμε «απουσία» απ’ τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά. Τη ζωή!
Την ώρα που όλες οι άλλες δυνάμεις, που ευαγγελίζονται το μονόδρομο της ΕΕ, τάζουν εύκολες λύσεις, εμείς επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την ενεργή ένταξη κάθε νέου στον αγώνα γιατί η ανατροπή του συστήματος δε γίνεται με μία μάχη αλλά με πολλές και για αυτό θέλει οργάνωση, σχέδιο, πείσμα, αντοχή.
Την ώρα που μας θέλουν ανοργάνωτους και τον καθένα μόνο του, εμείς καλούμε τους νέους να κουβεντιάσουμε για το πώς θα γίνει πράξη το σύνθημα «ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».
Για το πώς θα συναντήσει το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα, που ονομάζεται καπιταλισμός, την οργανωμένη αντίσταση, την ανυπακοή και τον συλλογικό αγώνα. Για το πώς θα οργανωθούμε μέσα στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές, τις σχολές και τα σχολεία.
Κουβεντιάζοντας για τα ηρωικά παραδείγματα των ΕΠΟΝιτων, καλούμε κάθε νέο να έρθει μαζί μας στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Να πάρει τη θέση του δίπλα στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ!
Η πάλη, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή θα είναι σκληρή. Με θυσίες που θα φέρουν αποτέλεσμα κι αυτές δεν είναι οι θυσίες της υποταγής. Τόλμη και ηρωισμός, όπως επέδειξαν οι χιλιάδες ΕΠΟΝΙΤΕΣ και ΕΠΟΝΙΤΙΣΣΕΣ, αψηφώντας και την ίδια τους τη ζωή.
Τίποτα ποτέ δε χαρίζεται. Τα πάντα κατακτιούνται.
Σήμερα το Κόμμα μας δίνει τη μάχη των Ευρωεκλογών και των Δημοτικών/Περιφερειακών εκλογών. Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Η πρότασή μας αφορά και το σήμερα και το αύριο. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ , η συμπόρευση μαζί του στις ευρωεκλογές και στις περιφέρειες και τους δήμους, θα δυναμώσει τη φωνή των εργαζομένων, θα γίνει ικανό να αποκαλύπτει από καλύτερες θέσεις τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους, να αποτρέπουμε αντιλαϊκά μέτρα , να προωθούμε την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, που θα ανοίξει τον δρόμο για συνολικότερες αλλαγές και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας.
Μπορούμε να δυναμώσουμε τη λαϊκής οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία, μαχητικότητα, με πίστη ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του και όχι θεατής στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, εναλλαγής κυβερνήσεων «εντός των τειχών και των δεσμών»,που το μόνο νέο που φέρνουν είναι νέες αυταπάτες, νέες απογοητεύσεις, νέα χαμένα χρόνια.
Σας καλούμε λοιπόν όλους και όλες να στρατευθείτε σε αυτόν τον αγώνα. Για δυνατό ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ! ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.»

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ