Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων

eedyet-3

Για να καθορίσει κάθε λαός μόνος του το μέλλον του πρέπει να στρέψει τον αγώνα του ενάντια στον Ιμπεριαλισμό

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων με προσκεκλημένους: τον Φαρίντ Φερνάντες, πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα
και τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε , την Πέμπτη το απόγευμα , η εκδήλωση που διοργάνωσε στα Τρίκαλα η Επιτροπή Ειρήνης με αφορμή τις πολεμικές συγκρούσεις που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε δύο περιοχές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια και της χώρας μας: Στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα Ιράκ, Συρία και Ουκρανία.

Ο Φαρίντ Φερνάντες, μετέφερε την πολύτιμη εμπειρία της πάλης του λαού της Βενεζουέλας του και τις κατακτήσεις του ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Τόνισε πως αυτές οι κατακτήσεις είναι αποτέλεσμα ενός συνεχούς αγώνα με προσανατολισμό και πρωταγωνιστή τον οργανωμένο και συνειδητοποιημένο λαό της πατρίδας του. Ο οργανωμένος και συνειδητοποιημένος λαός της Βενεζουέλας είναι αυτός που ανέτρεψε τα σχέδια του ιμπεριαλισμού , όπως πραξικοπήματα και περιφρουρεί συνεχώς τις λαϊκές κατακτήσεις. Ανέφερε πως ο λαός της χώρας του έχει τη συμπαράσταση του φιλειρηνικού-αντιμπεριαλιστικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος της Ελλάδας καθώς και του κινήματος πολλών χωρών παγκοσμίως.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του κοινού για τους αντιιμεριαλιστικούς αγώνες του Βενεζουελάνικου Λαού ήταν η «βροχή» από ερωτήσεις που «δέχτηκε» ο Φαρίντ Φερνάντες σχετικά με τη ζωή του λαού της χώρας του, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, το χαρακτήρα και τη λειτουργία της οικονομίας, καθώς και τις προσπάθειες του Αμερικάνικου παράγοντα & και της ΕΕ(Γαλλία & Ολλανδία διαθέτουν βάσεις στη γειτονική Κολομβία) για επεμβάσεις στη Βενεζουέλα.
Ο Ελισσαίος Βαγενάς στην τοποθέτησή του τόνισε πως : « Η αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός, στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχει να κάνει με τουλάχιστον δύο λόγους:
Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο λαός μας, στο παρελθόν του έχει βιώσει και βιώνει απανωτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που τον εμπόδισαν και τον εμποδίζουν να χαράξει το μέλλον του με βάση τα δικά του συμφέροντα. Τέτοια π.χ. ήταν η ένοπλη επέμβαση του άγγλο-αμερικάνικού ιμπεριαλισμού, μετά την απελευθέρωση της χώρας μας το 1944 από τον ΕΛΑΣ.
Αλλά και σήμερα, που σε έναν βαθμό, αυτές οι επεμβάσεις έχουν πάρει πιο «ραφιναρισμένο» χαρακτήρα, μέσα από τα δεσμά της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα.

itled44554

Ένας δεύτερος λόγος, που είμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς που αγωνίζονται, όπως είναι ο λαός της Βενεζουέλας, είναι πως οι εργαζόμενοι στην χώρα μας, σε μεγάλο βαθμό καταλαβαίνουν πως έχουν κοινά συμφέροντα με τους λαούς των άλλων χωρών. Έχουν κοινό εχθρό. Αν κάποιος λαός νικήσει σε μια γωνιά του πλανήτη, σίγουρα θα είναι καλύτερα και για τους λαούς άλλων χωρών.»

Στη συνέχεια έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των γεγονότων στην Ουκρανία, τονίζοντας πως « Η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετη από αυτό που φαίνεται ως εθνοθρησκευτική σύγκρουση
Το βασικό, το καθοριστικό είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, οι ζώνες επιρροής για τις αστικές τάξεις της περιοχής, ή τμημάτων τους, και τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους τους, οι πηγές και αγωγοί Ενέργειας. Αυτά τα συμφέροντα αιματοκυλούν τους λαούς.

Μετά τις παρεμβάσεις τον ομιλητών ακολούθησε πλούσια και ζωντανή συζήτηση με τους παρεβρισκόμενους. Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων Νίκος Μήτσιος , δώρισε ως ένδειξη ενδυνάμωσης των σχέσεων με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και στα Τρίκαλα, στο Φαρίντ Φερνάντες, ένα λεύκωμα με αντίγραφα έργων του Δημήτρη Κατσικογιάννη. Από την πλευρά του ο πρέσβης της Βενεζουέλας ανταπέδωσε με προσφορά στην Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων αντίτυπων του Συντάγματος της Μπολιβαριανης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

.