Εκδηλώσεις τιμής στη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών

74 χρόνια από τα γεγονότα του ματωμένου Απρίλη του ’44

Μια Ηρωική Σελίδα της Ταξικής Πάλης του τόπου μας

Το Σύγχρονο Περιεχόμενο του Πατριωτισμού

Εκδηλώσεις τιμής και σύγχρονων διδαγμάτων με ιστορική αναφορά  στη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών και στο «μπλόκο» από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους , στον  Κόκκινο Πύργο Τρικάλων .

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ , το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Τρικάλων) στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τη  συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος , διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση τιμής και σύγχρονων διδαγμάτων με τίτλο “ 74 χρόνια απο τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών, Μια Ηρωική Σελίδα της Ταξικής Πάλης του τόπου μας. Το Σύγχρονο Περιεχόμενο του Πατριωτισμού” την Τρίτη 17 Απρίλη , ώρα 7:30 μμ, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (άγαλμα 5 Επονιτών). Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό-αφηγηματικό αφιέρωμα, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.

Στα παραπάνω πλάισια η ΚΟΒ Πράσινης Γωνίας-κοκ Πύργου- Αγ Αποστόλων του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση τιμής στους συντρόφους-συναγωνιστές- μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στις 17 προς 18 Απρίλη του ’44 στη θέση Καραούλα (μαντρί Στάμου). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Απρίλη, ώρα 11.30 πμ στη θέση που έχει τοποθετηθεί απο το ΚΚΕ μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν τους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

          Τα γεγονότα εκείνες τις μέρες  του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν  την  Κυριακή του  Πάσχα στον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται  ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες   πράξεις   των γεγονότων ,σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος,  ήταν  η εκτέλεση των 5 ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, την Τρίτη του Πάσχα ,18 του Απρίλη.

          Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου  επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογος και τους συνεργάτες των Γερμανών στα  Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

          Τιμούμε τους αλύγιστους εκείνου  του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα ,τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο. Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ βαδίζουμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του μέλλοντος πιο έμπειροι και πιο εξοπλισμένοι, με μεγαλύτερη ορμή και γνώση.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ