Εφτά λόγοι που πεινάς όλη την ώρα

Υπάρχουν περίοδοι που το αίσθημα της πείνας είναι έντονο περισσότερο από ποτέ. Μπορεί κάποιοςγια παράδειγμα  να είναι φαγωμένος, αλλά μετά από λίγο να πεινάει. Ή να θέλει διαρκώς να τσιμπολογάει κάτι. Και θα έχετε ακούσετε, πολλούς να λένε ότι θέλουν διαρκώς να τρώνε, όταν δεν είναι καλά ψυχολογικά ή διανύουν μία περίοδο έντονου άγχους.

Κι έχουν απόλυτο δίκιο, αφού το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες που κάνουν κάποιον να πεινάει όλη την ώρα. Δείτε εφτά από αυτούς:

Δεν τρώτε πρωινό: Ή το πρωινό σας είναι πρόχειρο και στο πόδι. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα άτομα που δεν τρώνε ένα «γερό» πρωινό, μετά από λίγη ώρα πεινάνε.

Δεν πίνετε αρκετό νερό: Η αφυδάτωση ενισχύει το αίσθημα της πείνας. Μάλιστα, μπορεί να υπάρχουν φορές που θέλετε να φάτε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα ο οργανισμός σας να χρειάζεται ένα ποτήρι νερό.

Δεν κοιμάστε καλά: Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λίγες ώρες ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, καθώς και σε μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού.

Πίνετε πολύ αλκοόλ: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε τροφές με υψηλές θερμίδες, ενώ είναι ι έντονο το αίσθημα της πείνας. Αυτό μπορεί να συνδεθεί και με την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ.

Παραλείπετε γεύματα: Όταν το στομάχι παραμένει άδειο για αρκετή ώρα, είναι λογικό να είναι έντονο το αίσθημα της πείνας και να τσιμπολογάτε για να την κόψετε. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπετε γεύματα, ενώ φροντίστε να έχουν μεταξύ τους ένα διάστημα 4 με 5 ωρών.

Βαριέστε: Κι, όμως, η πλήξη μπορεί να φέρει πείνα! Σχετική μελέτη βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην πλήξη που νιώθει κάποιος και στην υπερκατανάλωση τροφής. Με λίγα λόγια, βαριέσαι, δεν έχεις τι να κάνεις και τρως!

Έχετε άγχος: Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως θέλουν να τρώνε συνεχώς, όταν έχουν άγχος. Και αλήθεια λένε, αφού κι επιστημονικά αποδεδειγμένα, το άγχος μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα, δεν ισχύει.

baby.gr