Εμπλοκή στο Eurogroup!

Για απόρριψη των προτάσεων Τσακαλώτου κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες. Αβέβαιο αν θα εγκριθεί η επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα.

Φόβους για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών γεννούν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών απέρριψαν τις συμβιβαστικές προτάσεις Τσακαλώτου και επιμένουν σε εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για το 2019.

Η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά παραμένει αβέβαιο αν, μετά την ατελέσφορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, θα «ανάψει πράσινο» από τους υπουργούς Οικονομικών για συνέχιση των συζητήσεων στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με «διαρροές» από ευρωπαϊκές πηγές, η συνάντηση Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των Θεσμών και τον πρόεδρο του Euro WorkingGroup, Τόμας Βίζερ, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup απέβη άκαρπη, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα αρκετών δισεκατομμυρίων, που θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε κάνει κινήσεις συμβιβασμού, αποδεχόμενος, σε επιστολή που έστειλε στους Θεσμούς, ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να διατηρηθεί στο 3,5% για τρία χρόνια, ή να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ, αλλά για πέντε χρόνια.

Επίσης, πρότεινε θέσπιση νέου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τις ελληνικές προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις πριν καν αρχίσει το Eurogroup υπαινίχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση: «Είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν έχει κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Δεν θα υπάρξουν σήμερα σοβαρές αποφάσεις».

sofokleousin.gr