Δυστυχώς, θα ζήσουμε το «νέο 2015»!

Όσα ψέματα και να πει η κυβέρνηση Τσίπρα, πλέον είναι φανερό ότι το κλείσιμο της  αξιολόγησης δεν βρίσκεται στο χέρι της. Η αλήθεια είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο εξωτερικό είναι η χειρότερη της τελευταίας εφταετίας.

Στους κύκλους των Βρυξελλών, ακόμη και οι άνθρωποι που έβλεπαν ένα «μικρό παραθυράκι» επίτευξης συμφωνίας τον Μάρτιο, κοντά στην εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ, τώρα δηλώνουν απαισιόδοξοι. Πίσω από την τελευταία δήλωση του Σόιμπλε και ερμηνεύοντας την πρωτοβουλία του για ανάληψη βασικού ρόλου στα προγράμματα από τον ESM, διαγιγνώσκουν περισσότερο ένα μονοπάτι πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, παρά μία επέκταση της τρέχουσας, ή σύναψη μιας νέας δανειακής σύμβασης.

Πώς αντιμετωπίζει την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση; Στο εσωτερικό παραχαράσσει την αλήθεια κι επιμένει να κοροϊδεύει μιλώντας για θετικά βήματα που οδηγούν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ έξω, απειλεί εκ νέου με εκλογές: Ο κ. Τσακαλώτος την προηγούμενη εβδομάδα μοίρασε τελεσίγραφα σε Βρυξέλλες και ΕΚΤ για άμεση προσφυγή στις βουλευτικές κάλπες, ο «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού κ. Φλαμπουράρης, απείλησε την ελληνική αντιπολίτευση με δημοψήφισμα.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να επαναλάβει τα τραγικά της λάθη του 2015,  δημιουργώντας ένα κλίμα πόλωσης και ψευτοσύγκρουσης με τους ξένους (τους οποίους παρεμπιπτόντως υπηρέτησε και υπηρετεί σαν το πιο πιστό σκυλί προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία) και επιμένοντας στο πνεύμα ενός άγονου και αφελούς τακτικισμού τον οποίο πληρώνει το Έθνος με βαριές υποθήκες. Και όλα αυτά, για να κερδίσει υποτίθεται λίγες μέρες ακόμα στην εξουσία – πριν την συντριβή της…

Aλίκη Χατζή