Δύο γιορτινές γαρνιτούρες

Υλικά

Για τις πατατούλες με πορτοκαλένια γεύση

    • 1½ κιλό πατάτες μικρές στρογγυλές, ανοιξιάτικες
    • 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι φρέσκο
    • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κιτρινόριζα
    • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
    • αλάτι, πιπέρι
    • λάδι για το τηγάνισμα

Για το άγριο ρύζι με σταφίδες, κάστανα και κουκουνάρι

  • 250γρ. ρύζι άγριο
  • 1 νεροπότηρο ρύζι σκούρο (αναποφλοίωτο)
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 20 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1½ λίτρο ζωμό κότας
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι σπόρια ροδιού φρεσκοκαθαρισμένου
  • λίγο αλάτι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσετε τις πατατούλες: Καθαρίζετε καλά τις πατατούλες και τις πλένετε. Τις τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε δύο κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο και το ζεσταίνετε. Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνετε μέσα τις πατατούλες και τις ανακατεύετε απαλά. Ρίχνετε μέσα την κιτρινόριζα και το χυμό πορτοκαλιού. Πιπερώνετε καλά και κουνάτε καλά την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν καλά οι πατάτες με το χυμό πορτοκαλιού. Βράζετε σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει μια πηκτή σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως.

Για να ετοιμάσετε το ρύζι: Επειδή τα δύο είδη ρυζιού έχουν διαφορετικό χρόνο βρασίματος πρέπει να τα βράσετε χωριστά, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Μοιράζετε λοιπόν το ζωμό σε δύο κατσαρόλες, ρίχνετε από μία κουταλιά βούτυρο στην καθεμία, αλατίζετε ελαφρά και τα βράζετε ξεχωριστά.

Σουρώνετε το αναποφλοίωτο ρύζι και το ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα κάστανα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε και το άγριο ρύζι μαζί με λίγο από το ζωμό στον οποίο έβρασε και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε τα σπόρια ροδιού, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb/olivemagazine.gr