Δύο επερωτήσεις της παράταξης “Η Θεσσαλία της καρδιάς μας” για το περιφερειακό συμβούλιο

Δύο επερωτήσεις κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δέσποινα Αράπκουλε και Πέτρος Τσακνάκης της παράταξης «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας»

Προς

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Βασίλειο Πινακά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:

  • Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό
  • Περιφερειακούς Συμβούλους Θεσσαλίας 

ΘΕΜΑ: Παράκαμψη Ελασσόνας

Κύριε Πρόεδρε,

Έχει περάσει σχεδόν μια 10ετία από την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει το έργο της παράκαμψης της πόλης της Ελασσόνας. Συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου του 2012 στη συνάντηση του κου Περιφερειάρχη με τον τότε Δήμαρχο κο Πασχόπουλο είχε δηλώσει: «Υπάρχουν ακόμη πολλά που είναι απαραίτητα στην περιοχή, όπως η παράκαμψη της Ελασσόνας, το φράγμα του Αγιονερίου, η Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, το κλειστό κολυμβητήριο, το 1ο δημοτικό σχολείο κ.α» Όλα αυτά τα χρόνια μεγάλα οχήματα αναγκάζονται να κινούνται εντός της πόλης της Ελασσόνας, με επιβάρυνση του οδικού δικτύου της πόλης, αυξημένο κίνδυνο για τους πολίτες και μεγάλες καθυστερήσεις για τους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τον Ιούλιο του 2020, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, έγινε γνωστό ότι προχωρούν οι διαδικασίες ωρίμανσης για τον κάθετο άξονα που ενώνει τις πρωτεύουσες της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στο έγγραφο επίσης αναφέρεται ότι: «το πρώτο κατά προτεραιότητα τμήμα που πρόκειται να δημοπρατηθεί είναι η Παράκαμψη Ελασσόνας όπου μετά την επίσπευση ολοκλήρωσης των μελετών θα μπορέσει να δημοπρατηθεί (ανεξάρτητα από το υπόλοιπο τμήμα στο οποίο εντάσσεται) με εκτιμώμενο κόστος 40 εκ.ευρώ».

Επερωτάται ο κος Περιφερειάρχης

  • Πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την παράκαμψη της Ελασσόνας και ποιο το χρονοδιάγραμμά της υλοποίησής τους;
  • Θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση του έργου; Και μέσω ποιου χρηματοδοτικού προγράμματος; 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Δέσποινα Αράπκουλε

Πέτρος Τσακνάκης

———————————-

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»

Κύριε Πρόεδρε,

Τα προβλήματα με τις πλημμύρες και κατολισθήσεις που επέφερε ο κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ» σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 είναι γνωστά σε όλους μας, αλλά ιδιαίτερα στους κατοίκους των πολύπαθων περιοχών.  Ως Περιφερειακή παράταξη, εξαρχής ζητήσαμε γρήγορες και ταχύτατες διαδικασίες για την άμεση επούλωση των πληγών, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτατη αποκατάσταση της κανονικότητας αυτών των περιοχών από την θεομηνία. Η συναίνεση όμως σε ταχύτατες διαδικασίες, δεν σημαίνει πως δίνουμε λευκή επιταγή για την καταστρατήγηση του νόμου και αυτός να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, από την Περιφερειακή αρχή.  Έτσι, ενώ από αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής φαίνεται πως από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για έργα αποκατάστασης ζημιών από τον “ΙΑΝΟ”, που σημαίνει ότι η έννοια του κατεπείγοντος έπαψε να υφίσταται, ξαφνικά τρεις μήνες μετά στην ίδια περιοχή ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης για έργα παρεμφερή, αυτή τη φοράμε τη διαδικασία “ανάθεση με διαπραγμάτευση”.Διότι με βάση τις εισηγήσεις της Οικονομικής Επιτροπής τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν με τη διαδικασία της ανάθεσης με διαπραγμάτευση λόγω κατεπείγουσας ανάγκης!

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ισχύει (αναφέρεται σε όλες τις αποφάσεις με διαπραγμάτευση). Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 περ. γ του ν. 4412/2016, ορίζεται: “2. Η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών σε οποιαδήποτε από τις κατωτέρω περιπτώσεις: […] γ) στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη”.

 

Επερωτάται ο Περιφερειάρχης

  • Για ποιο λόγο επαναφέρατε τη μέθοδο «ανάθεση με διαπραγμάτευση» σε έργα όπου η έννοια του κατεπείγοντος έπαψε να ισχύει με βάση τους προαναφερόμενους λόγους;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Δέσποινα Αράπκουλε

Πέτρος Τσακνάκης

Κωνσταντίνος Καντερές