Δροσερή άνοιξη, πολύ θερμό καλοκαίρι προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα

Θερμότερες του συνήθους θερμοκρασίες στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο αλλά ψυχρότερο το ίδιο τρίμηνο του έτους για τη Νότιο Ευρώπη προβλέπει η Weather Company.

Η Weather Company, ιδιοκτησίας IBM Corp, παρέχει μετεωρολογικές μακρο – προβλέψεις προσανατολισμένες για χρήση στις αγορές εμπορευμάτων και τις ενεργειακές αγορές.

Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, ο φετινός Απρίλιος θα είναι θερμότερος από ό,τι συνήθως στη βορειοδυτική Ευρώπη και πιο ψυχή, συγκριτικά, στη Νότια Ευρώπη.

Για τους θερινούς μήνες, τα πρόσφατα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ένα δροσερό, υγρό και με αρκετούς ανέμους καλοκαίρι για τη βόρεια και δυτική Ευρώπη αλλά θερμό και ξηρό καλοκαίρι στη νοτιανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο η υγρασία του εδάφους θα είναι άφθονη καθώς οδεύουμε προς την άνοιξη, γεγονός που -παρότι είναι ακόμη νωρίς- ίσως περιορίσει τον ζεστό καιρό του καλοκαιριού.

Τα 17 από τα τελευταία 23 καλοκαίρια είχαν αρνητική Βορειοατλαντική Ταλάντωση, γεγονός που οδήγησε σε υγρά και δροσερά καλοκαίρια στη Βρετανία και την Δυτική Ευρώπη και πιο θερμές και ξηρές συνθήκες στη Νοτιανατολική Ευρώπη, ανέφερε η Weather Company.

Μία από τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό ήταν το έτος 2018.

Η επικαιροποιημένη πρόγνωση της Weather Company θα εκδοθεί στις 15 Απριλίου.

Πηγή: Reuters, kathimerini.gr