Δόθηκε η εντολή στη Θάνου, τα ονόματα των υπουργών

thanou 7.w l

Στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι τηλεφωνικές επαφές που προηγήθηκαν με τους πολιτικούς αρχηγούς απέβησαν άκαρπες και έτσι, την εντολή λαμβάνει πλέον η πρόεδρος του Αρείου Πάγου για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η κ. Θάνου θα ορκιστεί σήμερα, στις 20:00. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είιναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει, έστω και ως υπηρεσιακή, τα ηνία της χώρας.

Τα ονόματα των υπουργών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thetoc.gr, το οποίο πρώτο αποκάλυψε και τα πρώτα ονόματα εδώ και μέρες, τα βασικά πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι τα εξής:

Στη θέση του υπουργού Οικονομικών θα είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρόσωπο που είχε πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, καθώς συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις και στα Euroworking group και στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω και των ευρύτερων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο έμπειρος διπλωμάτης, ο πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης που ήταν στο ίδιο πόστο και στο παρελθόν.

Η Νέα Δημοκρατία ήθελε εξ αρχής ένα πρόσωπο με το οποίο να έχει άριστη σχέση για τη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, όπου θα τοποθετηθεί ο καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης, ενώ υπουργός Εθνικής Αμυνας θα είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιωάννης Γιάγκος.

Την ευθύνη των εκλογών θα έχει ο καθηγητής Νομικής, ο Αντώνης Μανιτάκης που ορίζεται υπουργός Εσωτερικών.

Στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θα είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Η Φρόσω Κιάου, όπως και στο παρελθόν σε άλλη υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα ορκισθεί υπουργός Παιδείας. Ο Χρήστος Ζώης επικρατέστερος για το Ναυτιλίας και για το υπουργείο Πολιτισμού η γνωστή καλλιτέχνις Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

Χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου θα εκτελέσει ο παλαιός και έμπειρος δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης που ήταν και πάλι στην ίδια θέση σε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

thetoc