Δημοσκοπήσεις: Πώς βαθμολογούν οι πολίτες το “όχι σε όλα” του ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό “μορατόριουμ” που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας το αναίρεσε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ανήμερα μιας λαμπρής επετείου, την οποία τίμησαν δεκάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να ασκήσει κριτική για τα self test κατηγορώντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου εκδόθηκε την ώρα που αποχαιρετούσε τους υψηλούς προσκεκλημένους και υποδεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρίγκιπα Κάρολο με την σύζυγό του. Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε “θλιβερή” την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν σεβάστηκε ούτε την ημέρα της εθνικής εορτής για “να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα”, ενώ η ΝΔ έκανε λόγο για “μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ”, που απορρίπτεται από την ελληνική κοινωνία.

Το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά οποιοδήποτε ζήτημα, ποντάροντας στην κόπωση της κοινωνίας, που έχει επέλθει λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η στρατηγική του “όχι σε όλα”, που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφέρει δημοσκοπικούς πόντους.

Κριτική από τις σημαίες μέχρι την σοπράνο

Εκτός, όμως, από την επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αναρτήσεις τους στα social media, σχολίασαν με δηκτικό τρόπο τις εορταστικές εκδηλώσεις. Η πρώην υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά έκανε λόγο για “αγγαρεμένους ξένους επισήμους”, τονίζοντας πως θα πρέπει να “ξεχάσουμε γρήγορα τα όσα είδαμε”.

Στον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Καρανίκα δεν άρεσαν οι πολλές ελληνικές σημαίες. “Το αυστηρό ύφος της συντεταγμένης σημαίας, που αντικαθιστά το ελεύθερο υποκείμενο της δημοκρατίας κάνει την σημαία ένα φετίχ

Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα άκουσε η διεθνούς φήμης σοπράνο, Αναστασία Ζαννή, που έψαλε τον εθνικό ύμνο στην Ακρόπολη. Η κριτική επικεντρώθηκε στην συμμετοχή της στο fame story πριν από 16 χρόνια. Ωστόσο, βουλευτές της ΝΔ από την βόρεια Ελλάδα υπενθύμισαν πως στη ΔΕΘ το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, η Αναστασία Ζαννή είχε ψάλει τους ύμνους των δύο χωρών, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν την τακτική Τσίπρα

Την τακτική της “μιζέριας”, όπως την χαρακτηρίζει η ΝΔ, που ακολουθεί η Κουμουνδούρου την απορρίπτουν ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν παραμονή της εθνικής επετείου. Σύμφωνα με την μέτρηση Marc για τον Alpha, το 51% των ερωτηθέντων, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, δήλωσαν πως διαφωνούν με την αντιπολιτευτική στρατηγική που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, τα ευρήματα της δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, έδειξαν πως το 74% των πολιτών εκφράζει αρνητική άποψη για την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δύο ζητήματα που ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ψηλά την αντιπολιτευτική σημαία η κοινωνία, σύμφωνα με τις μετρήσεις, έδειξε να μην συμφωνεί, ενώ την ίδια άποψη είχαν και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο ήταν οι συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας, που προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μέτρηση της Marc αποκάλυψε πως το 52,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων την στιγμή, που ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση και τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας που αντιδρά έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 54% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ και το 41% διαφωνεί. Τον Ιανουάριο οι θετικές γνώμες έφταναν το 64%.

Χωρίς αντίκρισμα η επιστροφή στο παρελθόν

Εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν πως η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολιτευτική στρατηγική της περιόδου των μνημονίων δεν έχει το ίδιο αντίκρισμα στην κοινή γνώμη, καθώς είναι ακόμη νωπή στην κοινωνία η διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την δημοσκόπηση της Alco για το Open, καθώς στο ερώτημα “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο” ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 20 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η επανάληψη της στοχοποίησης των μέσων ενημέρωσης και τα διχαστικά διλήμματα, που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν τα ίδια ερείσματα, όπως το 2011 και δεν συσπειρώνουν ούτε την κομματική βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, η συσπείρωση φτάνει μόλις το 59,4%, ενώ τα ερείσματα προς τον χώρο του κέντρου που διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας, εντάσσοντας στελέχη που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ, φτάνουν στο 48,1% σε αντίθεση με τη ΝΔ που ξεπερνάει σε αυτό τον τομέα το 70%.

thetoc.gr