Δήμος Τρικκαίων: Θα βελτιωθεί η κατάσταση με τα αδέσποτα

adespota

Ο Δήμος Τρικκαίων συναισθάνεται και κατανοεί πλήρως την αγωνία των συμπολιτών για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη των Τρικάλων με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αρκετά ενοχλητική και σχετίζεται άμεσα με συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Δήμος Τρικκαίων από την πλευρά του, ασχολείται επισταμένως με το όλο ζήτημα. Τηρεί πάντα όλες τις νόμιμες διατάξεις που προβλέπονται, οπότε οι νόμοι καθορίζουν τις πράξεις του. Σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Τρικάλων «Ο Αργος» συντηρεί το καταφύγιο στη Σωτήρα, όπου φιλοξενούνται προσωρινά – και για όσο χρόνο χρειαστεί – πάνω από 170 σκύλοι. Το διάστημα Ιανουάριος –

Αύγουστος 2015, ο συγκεκριμένος Σύλλογος προέβη σε:
– 45 στειρώσεις
– 37 περιθάλψεις
– 28 αιματολογικές εξετάσεις
– 21 θεραπείες αδέσποτων σκύλων
– 20 καθημερινές παροχές φαρμακευτικής αγωγής
– 250 εμβολιασμούς σκύλων
– 9 υιοθεσίες σκύλων
– σίτιση σκύλων εντός και εκτός καταφυγίου
– διαχείριση του καταφυγίου (καθαριότητα, φαρμακευτική αγωγή, μεταφορά ζώων, κατασκευές, διαχείριση εγκατάστασης, διαδικασία υιοθεσίας κ.α.)
– ενημερωτική ημερίδα.

Παραλλήλως, λόγω του εξαιρετικά αυξημένου αριθμού των φιλοξενούμενων σκύλων στο καταφύγιο, ο Δήμος Τρικκαίων οδεύει προς συνεργασία με τον δεύτερο φιλοζωικό σύλλογο της πόλης, την «Άρτεμις», προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό και ολοκληρωμένο πλαίσιο μέριμνας και φροντίδας, από το αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας. Στοιχεία απαραίτητα, τόσο για τα ίδια τα ζώα, όσο και για τη διατράνωση της ύπαρξης πολιτισμού και σε αυτόν τον τομέα.

Ο Δήμος Τρικκαίων υπενθυμίζει ότι, βάσει νόμου (άρθρο 9 νόμου 4039/2012) όλα τα ζώα (που, είτε βρίσκονται στο καταφύγιο είτε στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν και τους παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή), επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Δήμος Τρικκαίων, σεβόμενος απολύτως τον νόμο, επιδιώκει την άμεση και καλύτερη συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους, τον Κτηνιατρικό Σύλλογο και τους πολίτες. Εξάλλου, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα αδέσποτα που βρίσκονται στην πόλη των Τρικάλων, έχουν ήδη λάβει τη σχετική μέριμνα (στείρωση, εμβολιασμός κ.α.).

Τονίζεται, πάντως, ότι η κατάσταση που υπάρχει στην πόλη, δεν είναι διόλου κολακευτική. Θα βελτιωθεί κατά πολύ όμως και το σχετικό πρόβλημα θα επιλυθεί, εάν οι δημότες και οι πολίτες συνεργαστούν και δεν αντιμετωπίζουν τα ζώα ως παιχνίδια, εγκαταλείποντάς τα ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης.

.