Δήμος Πύλης και Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου διεκδικούν 52 χιλιάδες στρέμματα

Μια έκταση 52 χιλιάδων στρεμμάτων που αφορά ουσιαστικά όλο τον ορεινό όγκο από τα Στουρναρέικα ως το Νεραϊδοχώρι, διεκδικεί ως δικό της περιουσιακό στοιχείο η Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου, και αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πύλης Στέφανος Παιδής  δήλωσε σήμερα στη Λέσχη 97,6 :

« Εμείς λέμε ότι η ανήκει στο Δήμο Πύλης η έκταση, και τα σπίτια προφανώς ανήκουν στους κατοίκους. Ο Δήμος εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται την ξυλεία του δάσους. Έχουμε αναθέσει την υπόθεση σε δικό μας δικηγόρο, και μαζί με την τεχνική υπηρεσία και τη δασολόγο μας έχει κατατεθεί το υπόμνημα μας στο Κτηματολόγιο. Θα περιμένουμε την απόφαση του Κτηματολογίου, και αν δεν είναι υπέρ του Δήμου θα προσφύγουμε στα πολιτικά δικαστήρια.»

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Δουσίκου Δήμος Θανάσουλας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

« Με τη διαδικασία του Κτηματολογίου ξεκινήσαμε και εμείς μια διαδικασία κατοχύρωσης και προστασίας της έκτασης που προβλέπει η δικαστική απόφαση του 1926. Με μεικτή επιτροπή έχουμε βάλει οροθέσια και κάναμε χαρτογράφηση της περιοχής, και ξαφνικά με απόφαση του Υπουργείου μας ανάγκασαν να σταματήσουμε την καταγραφή της έκτασης της Μονής. Όπως ένας ιδιώτης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, έτσι και το ΝΠΔΔ της Μονής καταγράφει την έκταση αυτή, και είναι υποχρέωση του να υπερασπίζεται την περιουσία του. Η αμφισβήτηση έχει να κάνει με ό,τι είναι δάσος, δεν έχει να κάνει με οικισμούς, χωράφια και ιδιοκτησίες κατοικιών. Δεν αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών αυτή η διαδικασία, δεν τίθεται θέμα να πάρει κανενός το σπίτι η Μονή. Εφόσον κάποιος έχει τίτλους ιδιοκτησίας, δεν έχει κανένα θέμα. Ευχόμαστε να μην πάει η υπόθεση σε δικαστήριο, και να μας αναγνωρίσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα μας.  Και γιατί να νομίζουμε ότι το δημόσιο θα περιφρουρεί καλύτερα τη δασική έκταση σε σχέση με το μοναστήρι. Ο ρόλος της Μονής στην τοπική κοινωνία είναι καταλυτικός και βοηθάει πάρα πολλούς ανθρώπους, και με το να αναγνωριστεί στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής η δασική έκταση θα προστατευτεί από πιθανές πωλήσεις δημοσίων εκτάσεων από το δημόσιο σε υπερταμεία. Τα χρήματα που θα προκύπτουν από τη διαχείριση της ξυλείας θα τα αξιοποιήσει καλύτερα από το Δήμο. Παρόλο που είναι αμφισβητήσιμη η έκταση, εμείς με καλή διάθεση προς το Δήμο Πύλης, παραχωρούμε και την έκταση που έδωσαν για κατασκευή αθλητικού κέντρου στο Βροντερό,  γιατί δεν θέλουμε να αποτελεί τροχοπέδη η διαδικασία αναγνώρισης της περιουσίας μας σε ανάπτυξη δραστηριοτήτων.»

Να σημειώσουμε πως για το ίδιο θέμα πήρε θέση και ο δικηγόρος και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής στα Τρίκαλα Άρης Μερεντίτης που όπως επισήμανε …με αφορμή την κατάρτιση του Κτηματολογίου, εκκλησία και μονές δηλώνουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δημόσιας ή δημοτικής γης, συχνά και δασικής, ή ακόμα και οικισμούς με ιδιωτικές ιδιοκτησίες… υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος το Ελληνικό Δημόσιο και οι ΟΤΑ (αλλά και ιδιώτες) να χάσουν χιλιάδες στρέμματα. Το πιο πρόσφατο θύμα, που κινδυνεύει άμεσα, είναι το δάσος του Περτουλίου, κατέληξε.