Δήμος-Περιφέρεια: Δεν κουνιέται «φύλλο» από την πλευρά της κεντροαριστεράς

Δυσκολοδιάβατο μονοπάτι αλλά και δισεπίλυτο σταυρόλεξο, μοιάζει να είναι η διεκδίκηση του Δήμου Τρικκαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, για την κεντροαριστερά στα Τρίκαλα και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Μπορεί ακόμη το διάστημα μέχρι τις εκλογές να είναι αρκετό, αλλά αυτό που φαίνεται ή μάλλον δεν φαίνεται, είναι η ύπαρξη ενδιαφέροντος από κάποιον είτε από το ΚΙΝΑΛ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να βγει μπροστά. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της «αδιαφορίας» είναι και το γεγονός πως αυτή την στιγμή τουλάχιστον, Παπαστεργίου στο Δήμο Τρικκαίων και Αγοραστός στην Περιφέρεια, δείχνουν να είναι τα ακλόνητα φαβορί.

Η ολομέλεια του συνδυασμού του που συγκάλεσε πριν από λίγους μήνες στο Φρούριο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Τρικκαίων Κώστας Κρεμμύδας, είναι από μόνη της ένα βήμα, σίγουρα όμως όχι αρκετό για να πάει ως το τέρμα και κυρίως να αποκτήσει νικηφόρα χαρακτηριστικά, αφού υπάρχου αρκετές ενστάσεις και απροθυμία σε μεγάλο βαθμό να συνεργαστούν οι δύο πολιτικοί χώροι, κάτι που έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο ίδιος ο Κρεμμύδας. Από εκεί και ύστερα δεν υπάρχει κάποια σοβαρή και ξεκάθαρη υποψηφιότητα από κάποιο στέλεχος είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, να βγει και να διεκδικήσει ανοιχτά τον δήμο, παρόλο που ακούγονται κατά καιρούς κάποια ονόματα, χωρίς ποτέ τα ίδια να προχωρήσουν σε κάποια επιβεβαίωση.

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο τύποις επικεφαλής της εκεί αντιπολίτευσης γιατρός Τσιλιμίγκας, έχει κάνει τα ο ίδιος τα αδύνατα δυνατά για να απαξιώσει τον συνδυασμό του εκ των έσω, χαρίζοντας όλο το γήπεδο στο νυν Περιφερειάρχη και την παράταξη του. Και εδώ τα λιγοστά Τρικαλινά στελέχη σκέφτονται πότε θα έρθει το τέλος αυτής της θητείας για να την κάνουν με…ελαφρά πηδηματάκια από το βυθιζόμενο πλοίο, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον να υπάρξει και διάδοχη κατάσταση.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί για τις εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο στο χώρο της κεντροαριστεράς, τα στελέχη της οποίας θα πρέπει να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις έγκαιρα, που θα τους επιτρέψουν να πάνε με κάποιες ελπίδες στις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2023. Και επειδή οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, βαρύνοντα ρόλο θα παίξει σίγουρα και η διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος εκείνης της περιόδου.