Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο

papandeou4_600_375_thumb_medium500_0

Δημοψήφισμα για την έγκριση από το λαό της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος εξήγγειλε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Στο δεύτερο μεταπολιτευτικά δημοψήφισμα -ύστερα από το Πολιτειακό του 1974- οδηγείται η χώρα.

“Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου Και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν “παραιτηθήκαμε από τις ευθύνες μας”.

 

Χαρακτηρίζοντας, δε, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως ύψιστη πράξη δημοκρατίας, ο πρωθυπυοργός τόνισε: “Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον”.

Για τον οδικό χάρτη πολιτικών των πρωτοβουλιών, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, θα ζητήσει αύριο να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Κατά την ομιλία του νωρίτερα ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση σε όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης γύρω από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

“Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ”, σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε : “Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους”.
“Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών”, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου που απήθυνε νέα έκκληση για συναίνεση: “Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν τη συμφωνία”, είπε.
Απαντώντας εκ νέου στους “φόβους για χρεοκοπία”, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: “Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει”.
Πηγή : ΕΘΝΟΣ