Δημήτρης Σαριγγαλάς: Για τον Κώδικα Μετανάστευσης

sarigalas

Σκέψεις με αφορμή την εκδήλωση του Rossonero
για τον Κώδικα Μετανάστευσης

• «…σε μία αγορά με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους προτεραιότητα να έχουν οι ημεδαποί και όχι οι αλλοδαποί άνεργοι».
• «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών στη χώρα μας. Δεν αντέχει ο λαός μας, δεν τους αντέχει η χώρα μας. Θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα»
• «Ο Ξένιος Ζευς, σε αυτήν εδώ τη χώρα λατρεύτηκε και λατρεύεται, αλλά είναι άλλο να προστρέξει κανείς σαν ικέτης και άλλο σαν εισβολέας»

Αυτά ήταν τα κύρια σημεία στα οποία στηρίχθηκε η ομιλία του κ. Βλαχογιάννη (Πρωϊνός Λόγος 22/3/14) κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον Κώδικα Μετανάστευσης. Μια ομιλία που στηρίχθηκε στη μυθολογία που καλλιεργείται εδώ και χρόνια κυρίως από τα ακροδεξιά χείλη του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής, στη συνέχεια από τα ακροδεξιά χείλη της κυβέρνησης Σαμαρά (βλ. Άδωνις, Βορίδης, Δένδιας) και φυσικά από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.

Από τις διατυπώσεις του κ. Βλαχογιάννη απορρέουν κάποια συνειρμικά συμπεράσματα:

• για την ανεργία στη χώρα μας φταίνε οι μετανάστες και όχι η πολιτική των μνημονίων που οδηγεί σε λουκέτα και απολύσεις
• για την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού φταίνε οι μετανάστες και όχι το κούρεμα και η κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων
• οι μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο αλλά εισβολείς. Και φυσικά τους εισβολείς δεν τους καλωσορίζεις αλλά τους αντιμετωπίζεις με ηλεκτροφόρα σύρματα, υψώνοντας τοίχους ενίοτε πνίγοντάς τους στον Έβρο ή στα νησιά του Αιγαίου

Τους παραπάνω μύθους αποδόμησε ο κ. Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι Rossonero, με αφορμή το βιβλίο που συγγραφείς του είναι ο ίδιος και κ. Ελένη Τάκου και έχει τίτλο «Η Μετανάστευση στη Ελλάδα. Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες». Μύθοι όπως οι παραπάνω που χρησιμοποιεί ο κ. Βλαχογιάννης και μερικοί ακόμη όπως π.χ. «οι δικοί μας πατεράδες μετανάστευαν νόμιμα» ή «είναι όλοι λαθρομετανάστες», χρησιμοποιούνται κατά κόρον για πολιτική χρήση από τους ακροδεξιούς και εκμεταλλεύονται τα μίντια και δυστυχώς πολλές φορές αγγίζουν προοδευτικούς πολίτες.

Ο κ. Βασίλης Παπαστεργίου –όπως και στο βιβλίο του- δεν στέκεται μόνο στην αποδόμηση των μύθων αυτών, προχωράει και στην πρόταση μιας ρεαλιστικής πολιτικής, δηλαδή μιας αριστερής πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον σεβασμό του νόμου, του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων. «Λέξεις κλειδιά για την οικοδόμηση μιας άλλης στρατηγικής στο μεταναστευτικό είναι: νομιμοποίηση, καταγραφή, δίκαιη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ενσωμάτωση, ιθαγένεια, διεθνής συνεργασία», αναφέρει ο συγγραφέας.

Τυχεροί οι λίγοι που παρακολούθησαν την συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Για όσους επέλεξαν να απέχουν είτε γιατί νομίζουν ότι δεν τους αφορά είτε γιατί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα υπάρχει ακόμη ελπίδα, αρκεί να μπουν στο κόπο να προμηθευτούν το βιβλίο το οποίο διατίθεται δωρεάν και μπορούν να το προμηθευτούν στο κοινωνικό στέκι Rossonero, Αμαλίας 18. Δεν θα χάσουν!

Δημήτρης Σαριγγαλάς

.