Δημήτρης Παπαστεργίου: Μας ανησυχεί η αυξητική τάση του θετικών κρουσμάτων. Οι πρωτοβουλίες

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αυξητική τάση του θετικών κρουσμάτων που καταγράφει η περιοχή μας, για αυτό σήμερα το απόγευμα έχω ζητήσει από τους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, να συναντηθούμε το απόγευμα στο Μύλο Ματσόπουλο, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα, διότι δεν βλέπω να περπατάμε καλά, μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί όλη την κρισιμότητα της κατάστασης. Πολλά δεν μου αρέσουν από αυτά που βλέπω αυτή την περίοδο στην πόλη, όπως το γεγονός ότι δεν γίνονται όσοι έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται και η δημοτική αστυνομία αυτή τη βδομάδα έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους της και μεταμεσονύχτιους πραγματοποιεί, αλλά δεν μου αρέσει και το γεγονός ότι έχουμε παρεξηγήσει την έννοια κλειστός και ανοιχτός χώρος.

Δεν είναι ανοιχτός ένας χώρος που έχει νάιλον από πάνω μέχρι κάτω κι έχει σόμπες, αυτός είναι ένας κλειστός χώρος, οπότε και εκεί ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους πελάτες και δεν επιτρέπεται και εκεί το κάπνισμα. Η σχετική νομοθεσία επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη και μάλιστα πιο ευνοϊκή από παλιότερα που μιλούσε για τρεις πλευρές ελεύθερες και τώρα μιλά για δύο πλευρές ελεύθερες. Τα φαινόμενα αυτά με νάιλον παντού και τζαμαρίες ο ένας να είναι πάνω στον άλλον, προφανώς και δεν είναι αποδεκτά και στην αποψινή συνάντηση με τους καταστηματάρχες, θα ξεκαθαρίσουν και πρέπει αυτά να τελειώσουν. Θέλουμε να επιζήσουμε, θέλουμε να παλέψουμε μαζί την κατάσταση; Αυτά πρέπει να τα αναλογιστούμε όλοι μας. Απόψε θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους αν θέλουμε να γίνει και ο Μύλος των Ξωτικών, γιατί όλα αυτά που βλέπω, ακούω και διαβάζω δεν δίνει την εικόνα μιας κοινωνίας που θέλει να το παλέψει και θέλει να φτάσει στο Μύλο των Ξωτικών με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Γιατί με 100 κρούσματα μπορεί να το κάνεις το θεματικό πάρκο, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων αλλά μεγαλύτερο.

Για όλα αυτά λοιπόν αύριο Τρίτη στις 10 το πρωί μαζί με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου, τον αντιδήμαρχο πρόνοιας κ. Σακκά θα κάνουμε μια επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Τρικάλων, όπου θα συναντήσουμε τον διοικητή κ. Γρηγορίου, θα πάμε και στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στα πρώην πολϋιατρεία του ΙΚΑ, να δούμε πώς πάνε τα πράγματα, και να ξαναστείλουμε το μήνυμα του εμβολιασμού.

Προσωπικά βέβαια έστειλα και επιστολές στου δύο ιεράρχες του νομού μας, της Τρίκκης κ. Χρυσόστομο και της Μητρόπολης Σταγών  κ. Θεόκλητο να πάμε όλοι μαζί στα εμβολιαστικά κέντρα του νομού. Η επιστολή μου αυτή για την ενίσχυση του μηνύματος του εμβολισμού, έχει απαντηθεί αρνητικά από τον Μητροπολίτη Τρίκκης, θεωρώντας πως είναι δουλειά της επιστήμης και τη ιατρικής να στείλουν το μήνυμα του εμβολιασμού και δεν είναι δική του δουλειά. Ο δε Σεβασμιότατος Σταγών και Μετεώρων δήλωσε πως θα συνεννοηθεί με την Ιερά Σύνοδο και θα μας απαντήσει στην πρότασή μας. Υπάρχουν διάφορες τάσεις ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας, υπάρχει η πολλή ξεκάθαρη του Μητροπολίτη Λαρίσης που στήνει εμβολιαστικά κέντρα έξω από τις εκκλησίες ή η αξιοπρεπέστατη τάση, όπως θεωρώ, του Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος δήλωσε πως πολλοί ιερείς πήραν κόσμο στον λαιμό τους. Ας μην κρυβόμαστε, προφανώς και είναι δουλειά της επιστήμης και της ιατρικής το κομμάτι του εμβολιασμού, αλλά όλοι μας ξέρουμε κι έχουμε γίνει θεατές και αυτήκοοι μάρτυρες ιερέων που μέσα στις εκκλησίες έλεγαν τα αντίθετα. Καλό θα ήταν λοιπόν να δούμε και τα ποσοστά των εμβολιασμών, τι κάνει ο καθένας στο χώρο που έχει την ευθύνη και εκπροσωπεί, γιατί π.χ το 78% των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων έχει εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τα ποσοστά και σε άλλους οργανισμούς, ώστε να δούμε και ο καθένας μας πως αντιλαμβάνεται την ευθύνη που φέρνει για την κατάσταση η οποία επικρατεί».