Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχω διαβάσει, τοποθετηθεί, γράψει για την Τεχνητή Νοημοσύνη περισσότερο από κάθε άλλο τεχνολογικό ζήτημα. Είναι κάτι απόλυτο λογικό. όσο και ελπιδοφόρο. Οι πολίτες επιθυμούν να μάθουν και να ανακαλύψουν τα όρια μιας τεχνολογίας η οποίο φαίνεται ότι μπορεί να μετατοπίσει την καθημερινότητα τους προς το καλύτερο. Παράλληλα αρκετοί νιώθουν ότι ο κόσμος γύρω τους αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και φοβούνται ότι θα «μείνουν πίσω». Είναι στο χέρι μας και να διασφαλίσουμε την συμμετοχή όλων στην ψηφιακή εποχή καθώς επίσης και τον υποβοηθητικό ρόλο της ΤΝ.
Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουμε μεθοδικά φέρει την ΤΝ στην καθημερινότητα των πολιτών με εφαρμογές που τους διευκολύνουν και παράλληλα διαμορφώνουν μια παράδοση πολιτοκεντρικής αξιοποίησης της από το κράτος. Πριν περίπου ένα χρόνο υλοποιήσαμε τον Ψηφιακό Βοηθό mAigov. Πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει δώσει απαντήσεις σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ερωτήσεις πολιτών για θέματα Δημόσιας Διοίκησης μειώνοντας τις αναμονές σε ουρές, την αποστολή αναλογικών ή ψηφιακών εγγράφων, γλιτώνοντας τους πολίτες από κόπο και χρόνο. Επίσης δημιουργήσαμε την εφαρμογή mAiGreece που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη της χώρας εξατομικευμένες πληροφορίες βάσει των προτιμήσεων και του τόπου διαμονής του. Ακόμη, εντάξαμε πιλοτικά την ΤΝ στο MyCoast για την ταχύτερη και ακριβέστερη ανεύρεση των παραβάσεων στις παραλίες. Επιπλέον προσθέσαμε εργαλείο ΤΝ και στο Κτηματολόγιο για τον νομικό έλεγχο επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες και αναβαθμίζοντας την ασφάλεια δικαίου.
Φυσικά όλα αυτά είναι η αρχή της χρήσης της ΤΝ από το κράτος. Μελετούμε, ακούμε τους ειδικούς, και σχεδιάζουμε εκείνες τις λύσεις που ταιριάζουν στο όραμα μας. Υλοποιούμε εκείνα τα έργα που είναι απαραίτητα για την άνθιση της ΤΝ στη χώρα μας. Με αυτόν τον στόχο, αποκτούμε ένα από τα 30 ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα στον πλανήτη, τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Οι δυνατότητες του θα τον καταστήσουν τον πυρήνα του εγχώριου οικοσυστήματος ΤΝ καθώς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πληθώρας εφαρμογών για τους πολίτες και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στην ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.
Επιπρόσθετα, η ΤΝ χρειάζεται δεδομένα και δεξιότητες. Στηρίζουμε την upskilling και το reskilling των πολιτών. Μεταξύ άλλων με πρόσκληση του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» της τάξεως των 62,5 εκατ. ευρώ χιλιάδες εργαζόμενοι θα εκπαιδευθούν σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς, όπως η ΤΝ.
Στο πεδίο των δεδομένων υλοποιούμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ένα τεράστιο πρόγραμμα ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού του κράτους σε τομείς όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο. Τα δεδομένα είναι θησαυρός και για αυτό δουλεύουμε στο άνοιγμα τους σε ανωνυμοποίημενη, Ai ready μορφή. Δεδομένα πολύτιμα όμως θα έχουμε συνεχώς μέσα στη μέρα και από τους 15 μικροδορυφόρους που θα εκτοξεύσουμε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων. Στα μέσα Νοεμβρίου υπογράφουμε την σύμβαση για την κατασκευή κυβερνητικού hub στο οποίο θα αποθηκεύονται αυτά τα δεδομένα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην παραγωγή λύσεων σε σημαντικούς τομείς δημόσιας πολιτικής όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η πολεοδομία.
Όλα αυτά μας επιτρέπουν να καταθέσουμε μια πολύ στοχευμένη πρόταση για τα Ai Factories, την οποία συντάξαμε σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος». Πρόκειται για μια εξαιρετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο να δημιουργήσει φυτώρια εφαρμογών ΤΝ όπου υπάρχουν δεδομένα, υπολογιστική ισχύ και ταλέντο. Η πρόταση μας κινείται σε τρεις άξονες με βάση τις ανάγκες μας: στην αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας, στην προώθηση της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη ενός ελληνικού γλωσσικού μοντέλου. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από πολύ νωρίς τις ευκαιρίες που η ΤΝ δημιουργεί για την αύξηση της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών, για ένα ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Σε αυτήν τη κατεύθυνση κινείται όλος ο σχεδιασμός μας γύρω από την ΤΝ. Την χρησιμοποιούμε για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών πιο απλή, για να λύσουμε παθογένειες του παρελθόντος, για να δώσουμε νέες προοπτικές στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
ΠΗΓΗ: AI Report/Απογευματινή