Διεθνές βραβείο δοκιμιακού λόγου στην μαθήτρια Ομηρόλη-Μαρία Μπάλτου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Η μαθήτρια  Ομηρόλη-Μαρία Μπάλτου, η οποία απέσπασε   διεθνές βραβείο δοκιμιακού λόγου στα Καζαντζάκεια 2017, αφηγείται στο ακόλουθο κείμενο την σχετική εμπειρία της:

« Το βίωμά μου μέσα από αυτό τον διαγωνισμό ήταν ιδιαίτερα καρποφόρο.
Αρχικά, η ιδέα της συμμετοχής σε διαγωνισμό αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη κέρδισε το ενδιαφέρον μου καθώς δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τον Καζαντζάκη μεμονωμένα ως προσωπικότητα, παρά μόνο ως συγγραφέα στα έργα του. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με την προοπτική να εξερευνήσω το λόγο για τον οποίο θεωρείται ένας θεμελιώδης φιλόσοφος, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας και έχει τόσες ακόμα ιδιότητες.

Μέσα από τις αναζητήσεις για εκείνον – είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο – συνειδητοποίησα πως ερευνούσα μία αυτούσια, πηγαία μορφή, η οποία ήταν απολύτως ολοκληρωμένη. Οπότε, αποφάσισα να σταθώ επάξια με τη δημιουργία μου προς την ιδέα αυτού.
Όσον αφορά τη διαδικασία γραφής του δοκιμίου μου, μου φάνηκε αρκετά γόνιμη. Προσκόμισα και ανέπτυξα στοιχεία στη γραφή, στη συγκέντρωση αλλά και στην επέκταση των κριτικών δεξιοτήτων μου. Επιπλέον, θα ήταν παράλειψη εάν δεν ανέφερα το συναίσθημα αγωνίας το οποίο υποσυνείδητα με ωθούσε στη σκέψη του ενδεχομένου διάκρισης καθώς το έστελνα. Όταν έμαθα πως ο κόπος μου αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο, νομίζω πως, ό,τι σκεπτόμουν το διάστημα έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,  έγινε πραγματικότητα.

Όσον αφορά την τελετή βράβευσης, διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στις  18 Μαρτίου 2017. Παρευρισκόμενοι ήταν άνθρωποι των γραμμάτων, είτε συγγραφείς,  πολιτικοί, είτε μέλη της Unesco καθώς και η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού με την Πρόεδρο και τη γενική γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Καλλιτεχνών. Ήταν ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι ανάμεσά τους και ακόμα μεγαλύτερη να παραλάβω το βραβείο μου από την Πρόεδρο κα Χρυσούλα Βαρβέρη Βάρα.

Στο σύνολό της, η εμπειρία αυτή ήταν για μένα ξεχωριστή και σίγουρα αξέχαστη».