Διεργασίες για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο , εκτός από την ανάδειξη νέας Πολιτικής Γραμματείας, θα ξεκινήσει και επίσημα η εσωκομματική συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο η συζήτηση δεν ξεκινά από το μηδέν καθώς οι διεργασίες έχουν προχωρήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής.
Η κεντρική κατεύθυνση όπως έχει φανεί εδώ και καιρό είναι αυτή των συνεργασιών με πρόσωπα προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ ή το ευρύτερο κέντρο μιας και τα αμιγώς κομματικά πρόσωπα θεωρείται ότι δεν έχουν την απαιτούμενη εμβέλεια προκειμένου να συγκεντρώσουν ποσοστά ανάλογη ενός κόμματος εξουσίας, αφετέρου σε κυβέρνηση και κόμμα έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές μπορούν να αποτελέσουν πρόπλασμα συμμαχιών και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Καθώς επίσης, οι συμμαχίες στις κάλπες για την αυτοδιοίκηση εκτιμάται ότι θα έχουν αντανάκλαση και στα ποσοστά των εθνικών βουλευτικών εκλογών.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει σχεδόν προαναγγείλει, παραπέμποντας ωστόσο και στις αποφάσεις του κόμματος, συνεργασίες με τρία πρόσωπα: τον Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο της Θεσσαλονίκης (παρά τις γκρίνιες της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ), τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης και τον Απόστολο Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Από εκεί και πέρα, θεωρείται ότι θα στηριχθεί εκ νέου ο προερχόμενος από την πάλαι ποτέ Λαφαζανική τάση του ΣΥΡΙΖΑ (προ του Ιουλίου του 2015) Θοδωρής Γαλιατσάτος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ για τη Δυτική Μακεδονία ακούγεται το όνομα του νυν περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη, συνεργασία που ακυρώθηκε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναμένεται να στηριχθεί ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ, ο οποίος το Σάββατο που πέρασε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδόν σίγουρη θεωρείται η στήριξη στον Γιώργο Δέδε νυν ΓΓ Υποδομών, υποψήφιο το 2014 με το ψηφοδέλτιο «Δημοκρατική Πελοποννησιασκή Συνεργασία» που είχε στηριχθεί κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει τον Οδυσσέα Βουδούρη.
Για την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ακούγεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.
Το μεγάλο ερωτηματικό όμως αφορά την μεγαλύτερη περιφέρεια (Αττική) και τον μεγαλύτερο Δήμο (Αθήνα) της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια το θέμα είναι ανοιχτό καθώς η Ρένα Δούρου φέρεται να μην έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Στο Δήμο Αθήνας το πρόβλημα ακούει στο όνομα Κώστας Μπακογιάννης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει αντίπαλο που να μπορεί να τον «κοντράρει» σε δημοτικότητα. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα ακούστηκε το όνομα του καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα ο οποίος ανταποκρινόμενος στη σχετική φημολογία εκφράστηκε αρνητικά, απέρριψε δηλαδή το ενδεχόμενο υποψηφιότητας. Υπήρξε η σκέψη να στηριχθεί ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης (γιος του Δημήτρη Παπαγιαννάκη και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων), πρόταση της ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ, που όμως δεν προχώρησε και σε αυτή τη φάση επικρατέστερος από πλευράς ΚΙΝΑΛ φαίνεται να είναι ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος. Έχει ακουστεί επίσης το όνομα του νυν αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον Δήμο Αθηναίων. Τέλος, έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Κουντουράκαι Αχτσιόγλου, ωστόσο η αναζήτηση φαίνεται πως συνεχίζεται.
Στην ερχόμενη Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συζητηθούν τα βασικά στοιχεία στρατηγικής κι ενδεχομένως ξεκαθαρίσουν και κάποια ζητήματα υποψηφιοτήτων δεδομένου ότι έχει τεθεί ο στόχος ως το τέλος του μήνα να έχει κατλήξει ο βασικός κορμός των υποψηφιοτήτων.
topontiki.gr